Határozat száma:
199/2023 2023.09.29.

Tárgya:
Pénzügyi tárgyú döntések meghozatala

Határozat:
1. Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat jelenleg fennálló, a Raiffeisen Bank Zrt-vel megkötött bankszámlaszerződését és az ahhoz kapcsolódó folyószámla hitelkeret szerződést a szerződés felmondásra vonatkozó kötelmek figyelembevétele mellett felmondja, és felhatalmazza a polgármestert a döntés végrehajtásához kapcsolódó intézkedések és jognyilatkozatok megtételére.

2. Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete alapítói és fenntartói jogkörében eljárva felkéri az önkormányzati intézmények vezetőit, hogy intézményeik vonatkozásában a Raiffeisen Bank Zrt-vel megkötött bankszámla szerződéseik 1. pont szerinti nappal történő felmondásáról intézkedjenek.

3. Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete legkorábban 2023. december 1. napjával az önkormányzathoz és intézményeihez kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatásokat az MBH Bank Nyrt. részéről kívánja igénybe venni, és határozatlan idejű bankszámla szerződést köt az MBH Bank Nyrt-vel az előterjesztés 1. mellékletét képező ajánlatban foglalt kondíciók elfogadásával.

4. Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete alapítói és fenntartói jogkörében eljárva felkéri az önkormányzati intézmények vezetőit, hogy intézményeik vonatkozásában az MBH Bank Nyrt-vel az új bankszámla szerződéseket legkorábban 2023. december 1. napjával kössék meg.

5. Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az MBH Bank Nyrt-vel megkötésre kerülő bankszámla szerződéshez kapcsolódóan legkorábban 2024. január 1. napjával 1.500.000.000 Ft-os folyószámla hitelkeret igénybevételéről dönt. Komárom Város Önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a 2024. évi költségvetésbe a fedezetet saját bevételeiből minden más fejlesztési kiadást megelőzően betervezi, jóváhagyja és biztosítja a folyószámla hitel tőke és tárgyéven belül járulékainak visszafizetését.

6. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a jegyzőt a bankszámlaszerződés és a kapcsolódó folyószámla hitelkeret szerződés aláírására.

7. Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a jelenleg a Raiffeisen Bank Zrt. felé fennálló (Hitel 1 Beruházási kölcsön 2023.06. 30-án fennálló

állománya: 314 090 892 Ft, Hitel 3 Beruházási kölcsön 2023.06. 30-án fennálló állománya: 617 410 801Ft) beruházási kölcsönök kiváltása kapcsán az előterjesztés 1. mellékletét képező, az MBH Bank Nyrt. által benyújtott indikatív ajánlatot elfogadja.

8. A Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert és a jegyzőt a fejlesztési hitelek kiváltása kapcsán a Raiffeisen Bank Zrt-nél fennálló szerződések felmondására, valamint az új szerződések MBH Bank Nyrt-vel történő megkötésére, azok aláírására abban az esetben, ha az az önkormányzatra nézve a jelenlegi hitelek kiváltásával járó költségeket is figyelembe véve kedvezőbb.

9. Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kötelezettséget vállal a beruházási hitelek tőke és kamat összegeinek visszafizetésére. Komárom Város Önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelek futamidejének minden évében a költségvetés összeállításakor a hiteleket és azok járulékait betervezi és jóváhagyja minden más fejlesztési kiadást megelőzően. A felhalmozási hitel folyósítása biztosítékaként Komárom Város Önkormányzata engedményezi a helyi adókból származó bevételeit, továbbá inkasszó jogot biztosít valamennyi azon önkormányzati fizetési számlára és alszámlára, ahol ezt jogszabály nem zárja ki. Komárom Város Önkormányzata a hitelszerződés hatálya alatt az MBH Bank Nyrt-nél tartja fenn a számlavezetést a pénzforgalmi számlára, annak elkülönített számláira, valamint az intézményi pénzforgalmi számlákra vonatkozóan.


Határidő:
2024.03.31.

Felelős:
Dr. Molnár Attila polgármester