Hírek



2013. 04. 09.
Reggeli cukorból

A többszörös aranyérmes Tóth Annamária mellett egy újabb cukrásztehetség bukkant fel városunkban. Kiss Krisztina (Kricky) nemrég felnőtt cukrász artisztikában képviselte városunkat Tatán, az olimpiai edzőtáborban megrendezett országos gasztronómiai versenyen, a Farsang kupán. Különleges látványt nyújtó munkáját a szakmai zsűri D2 kategóriában aranyéremmel jutalmazta.

Leginkább tortákat díszítek. A versenyen bemutatott reggeli kompozíció olyan cukormasszából készült, amivel a cukrászok bevonják a tortákat. Érdekessége, hogy a reggeli egyes darabjait teljesen élethűen próbáltam megcsinálni, például a tojást, vagy az almát, ami úgy néz ki, mintha éppen beleharaptak volna. A legkülönlegesebb része pedig a gofrira ömlő öntet. Sokan kérdezték, hogy lehet, hogy a pohár lóg a levegőben – mondta el Kiss Krisztina.

A titok a megkeményedő karamellben rejlik. Az extrém ötlet mellett a zsűri az aprólékos, részletekbe menő reggeli csemegék kidolgozását is csodálhatta. Arról nem is szólva, hogy a ízek ellentéte, az édes cukormassza és a sós tojás már önmagában bizarr kompozíció. Az sem utolsó szempont, hogy a megkomponált reggeli egy pillanat ábrázolása, és a kiömlő öntet miatt mintha az egész mű mozgásban lenne. Az élethű munkadarab minden része cukormassza, még a terítő és az újság is cukorból készült.

Elkészítése nem tart sokáig, viszont az út idáig nagyon hosszú volt. Mondhatom azt, hogy le tudok fújni egy almát úgy 5 perc alatt, hogy élethű legyen, és a színek is csodálatosan megjelenjenek. Azonban több mint 3 és fél év kellett ahhoz, hogy mondjuk, egy ilyen alma 5 perc alatt készüljön el – tudtuk meg Krickytől.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismert szakmai zsűrije pontszámok alapján bírált és értékelt. – Remélem, hogy ez az aranyérem egy szakmai előrelépést jelent. A verseny alatt elismert szakembereket ismerhettem meg, akik véleménye számomra sokat jelent. Az aranyérem egy visszaigazolás. Számomra ez csak a kezdet, innen már csak följebb lehet menni. Nagyratörő céljaim vannak. Egy különleges cukrászdát szeretnék majd nyitni, ahol olyan dolgokat lehet megvalósítani, amit máshol nem. Ez azonban még a jövő zenéje.