Hírek



2020. 09. 17.
Legyen neked is élménygazdaságod!

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Érdekképviseletének Egyesülete, a kistermelők, a kézművesek, valamint a falusi agroturisztikai szolgáltatók képviseletét látja el. Fő tevékenységük, hogy a gazdáknak bemutassák, hogy miként tudják a jogszabályi előírások betartásával sikerrel végezni tevékenységüket. Az egyesület joggyakorlati példákkal is szolgál a vidékfejlesztési szervezetek és gazdaságok részére.

A fenti tevékenységekkel kapcsolatos az októberben záruló úgynevezett „Bond” projekt, amelynek eredményeiből két jelentős elemet választottak ki, amely szeptember 12-én, a szőnyi Kemence Egyesületnél került bemutatásra. Az egyik ilyen eredmény a játékosítási technika volt.

- A résztvevő gazdákat döntéshozókkal ültettük egy asztalhoz és az úgynevezett „Lego serious play”, -nagyvállalati szinten már sikeresen alkalmazott - fejlesztési módszert használtuk a gazdák és a döntéshozók közti kommunikáció elősegítésére. A politikai kerekasztal ezúttal a közétkeztetés témáját tárgyalta, melynek során a szakemberek, a gazdák és a szervezetek a játékos módszer segítségével voltak képesek kooperatív párbeszédet folytatni. A projektben remek eredmények születtek – nyilatkozta Szabadkai Andrea, a Kislépték Egyesület elnöke.

A projekt másik hangsúlyos eredménye, hogy a résztvevő országok együttműködési megállapodást hoztak létre, ki-ki a maga számára legsürgetőbb fejlesztési területen. Hazánk a szociális gazdaság témakörét választotta, mivel nálunk e terület még gyerekcipőben jár. Szükség lenne a célzott támogatásokra, adózási és higiéniai könnyítésekre. Így született megállapodás többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Szociális Farm Szövetséggel. A projektben a 2014-ben alakult Kislépték Egyesület fő feladata a nemzetközi joggyakorlatok gyűjtése volt, hogy ezeken keresztül mutathassák be az unió jogrendjének rugalmasságát.

Szabadkai Andrea példaként Spanyolországot hozta fel, ahol a közétkeztetési rendeletbe már bele tudták foglalni, hogy a helyi friss élelmiszerek előnybe részesítésének fontosságát. Több helyen ma, csak az úgynevezett „bio élelmiszert” definiálják, a „helyi élelmiszer” fogalma sokak számára teljesen ismeretlen. Éppen ezért lenne fontos, hogy a magyar gazdák úgy tudják érvényesíteni a szolgáltatásaikat, hogy az élménnyé váljon. Ezt képzéseken keresztül valósítják meg, melyen a játékosítás eszközei fontos szerepet kapnak. A különféle ismeretek átadásában nagy segítséget nyújt a drámapedagógia.

- A program elején a bevezető ismerkedés, a témára hangolás a drámapedagógiai játékokon keresztül valósul meg, majd egy főzőkurzuson keresztül mutatjuk be, hogy miként lehet egy termék vagy egy szolgáltatás egyben élmény és mennyivel többé tud válni egy-egy magyar gazda, ha élményként tekint a saját munkájára, termékeire, melyekkel jobbá, többé, élménygazdagabbá tudja tenni mások életét - mondta Ugrai Zsófia, drámapedagógus.

A résztvevők megtapasztalhatták, milyen közösen főzni, párban dolgozni, együttműködni. A tapasztalatok és az eredmények azt mutatják, hogy a Kislépték Egyesület munkájára nagy szükség van, hiszen hidat képeznek a gazdák és a döntéshozók között.