Határozat száma:
62/2006 2006.03.23.

Tárgya:
Pályázat helyi védelem alatt álló épületek felújítására

Határozat:
62/2006. (III.23.) számú Képviselő-testületi határozat:


A Képviselő-testület a helyi védelem alatt álló épületek felújítására készített - határozat mellékletét képező - pályázati kiírást elfogadja.
Felhívja a Polgármesteri Hivatalt, hogy a pályázatot a helyben szokásos módon hirdesse meg, majd kiírásnak megfelelően a pályázatot bonyolítsa le.


Helyi védelem alatt álló épületek felújítási támogatása

Részletes pályázati kiírás 2006. évre a helyi védelem alatt álló épületek felújítására
Komárom Város Önkormányzata 2005. évi 41. (XII. 15.) számú rendelete alapján

Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi építészeti örökség védelméről szóló 2005. évi 41. (XII. 15.) számú önkormányzati rendelet 11. § alapján pályázatot hirdet.

Helyi védelem alatt álló épületek felújítási támogatása

- homlokzati felújítások
- a mai igényeknek megfelelő belső átalakítások az eredeti szerkezet és belső értékek megtartásával
- épületkárosodások megelőzése, megszűntetése
- eredeti állapot helyreállítására irányuló felújítási munkák

Pályázati feltételek:

Helyi védelem alatt álló épületek felújítására önkormányzati támogatás csak abban az esetben nyújtható, ha a védett értéket a tulajdonos megfelelő módon fenntartja (karbantartja), azt neki felróható módon nem károsítja, továbbá a karbantartással és az építéssel összefüggő hatósági előírásokat és szabályokat maradéktalanul betartja.

Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkát. Ebben az esetben a már megítélt támogatás visszafizetendő.

Egy épületre 10 éven belül csak egy alkalommal lehet támogatást kérni.

Pályázók köre:

A pályázatot a védett ingatlanok tulajdonosai nyújthatják be, a Képviselő-testületnek címzetten, a polgármesterhez.

Támogatási forma: vissza nem térítendő támogatás

Támogatási összeg:

2006. évben rendelkezésre álló keret, bruttó 10.000 E Ft.

A támogatás a kiírás melléklete szerinti egyedi épületek felújítására igényelhető, legfeljebb 2 millió Ft értékig, valamint a beruházás legalább 30 %-át önerőként kell biztosítani.

Csak azok a beruházások részesülhetnek támogatásban, melyek a szakmai szempontoknak megfelelnek, valamint a határidőre benyújtott pályázati anyagok teljesek.

Helyi védelem alatt álló épületek felújítása építésügyi hatósági engedélyhez kötött, ezért a támogatás csak a hatósági engedély megléte vagy beszerzése után folyósítható a nyertes beruházásokra.

Pályázati követelmények:

A beadott pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

- Hiánytalanul kitöltött pályázati űrlap
- A munkák engedélyezési szintű tervdokumentációja, szükség szerinti részletrajzokkal, melyek a védett értékek megőrzésének módjára vonatkoznak
- Fényképek az épületről
- Költségbecslés azon várható többletkiadásokról, melyek közvetlenül a védett értékek megőrzését szolgálják
- A tulajdonjogot igazoló okirat

Formai követelmények: 1 példányban, A/4 formátumban, fénymásolható formában és minőségben. A pályázati űrlap további lapokkal is bővíthető.
Lehetőség szerint a pályázatokat elektronikus adathordozón is kérjük benyújtani, az így benyújtott pályázatok elsőbbséget nem élveznek, az elbíráláshoz szükséges sokszorosítást könnyítik meg.

A pályázathoz szükséges űrlapok a Polgármesteri Hivatalban, illetve a Szőnyi Kirendeltségen 2006. március 27-től átvehetők, illetve a város honlapjáról letölthetők.

A pályázatok elkészítésével kapcsolatban a Polgármesteri Hivatalban Molnár Erikánál lehet segítséget kérni (Tel: 34/541-312, e-mail: molnarerika@komarom.hu), a tervdokumentáció elkészítéséhez tervezőt kell bevonni.

A pályázatok benyújtása:

A pályázatokat Komárom Város Képviselő-testületéhez címzetten, a polgármesterhez kell benyújtani. Postán beérkező küldeménynél a borítékon fel kell tűntetni a „Helyi védelem alatt álló épületek felújítási támogatása” feliratot.

A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani, elbírálásukra évente kétszer, márciusban és szeptemberben kerül sor. Első ízben a 2006. augusztus 31-ig beérkezett pályázatok kerülnek elbírálásra.

A pályázatok megvalósításának módja:

A benyújtott pályázatokról a Városi Tervtanács szakmai állásfoglalást alkot, majd a pályázatokat Komárom Város Képviselő-testülete Műszaki, Kommunális, Környezetvédelmi és Településfejlesztési Bizottsága és Pénzügyi Bizottsága értékeli, és javaslata alapján a Képviselő-testület ítéli oda a támogatást. A nyertes pályázókkal támogatási szerződést kell kötni.




A támogatásban részesített pályázatok elszámoltatásának rendszere:

A pályázónak a támogatási összeg felhasználásáról, valamint a pályázatban foglaltak megvalósulásáról pénzügyi elszámolást kell készítenie, a fejlesztést fényképpel is be kell mutatni.

A támogatás odaítélése esetén a pályázó nyilatkozattal vállal kötelezettséget a támogatás rendeltetésszerű felhasználására, annak meghiúsulása esetén az összeg visszafizetendő.

A kötelezettségvállaló nyilatkozat aláírásától számított egy éven belül a munkát be kell fejezni. A munka terv szerinti elvégzését a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi, és erről a Képviselő-testület Műszaki, Kommunális, Környezetvédelmi és Településfejlesztési Bizottsága felé jelentést készít.

Komárom, 2006. március 23.





Dr. Szöllősy Ferenc Zatykó János
címzetes főjegyző polgármester


Határidő:
Azonnal

Felelős:
Dr. Szöllősy Ferenc címzetes főjegyző
Kertész-Molnár Erika vezető építész
Zatykó János polgármester