Határozat száma:
151/2013 2013.07.18.

Tárgya:
Vis maior támogatási kérelmek az árvízi védekezéssel és helyreállítással kapcsolatosan

Határozat:
Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete vis maior támogatás címen támogatási igényt nyújt be a Belügyminisztériumhoz a Dunán levonuló árvíz okozta károk helyreállítási költségeinek megtérítésére.

A káresemény megnevezése: Komárom Igmándi úton lévő Vasmacska étterem és panzió sarkánál 5 m2-es részen a föld megrogyott, a folyó vize a földtömeget kimosta, melynek következtében a partfalnál a földmozgásból eredő repedések (suvadás) jelei váltak láthatóvá. A rézsű tetején lévő viacolor járda szétnyílt, az aszfaltos járda szétrepedt, a 13-as útról a Tesco parkolóba kanyarodó közlekedési sáv szerkezete is eldilatált, megcsúszott. Az út szelvényében fölgázvezeték, ivóvíz vezeték, egyesített szennyvízcsatorna, valamint híradástechnikai kábelek találhatók. A közművek védelme érdekében a terület részleges feltárása megtörtént, melynek során megállapítást nyert, hogy az 1200/1800 mm átmérőjű tojásszelvényű főgyűjtő szennyvízcsatorna mintegy 70 méter hosszan megnyílt, sérült. A csatorna a nyugati városrész teljes szennyvízmennyiségét vezeti a tisztítóba, mely a lakosság több mint felét érinti. A törések miatt a szennyvíz jelenleg a talajba szikkasztódik el. A 13-as főút forgalmát félpályás útlezárással korlátozni kellett.
Szintén a magas vízállás következményeként a Komárom Rákóczi rakpart (hrsz.: 1584) járda burkolata 15 méter hosszan megsüllyedt, s egy ponton beszakadt. Az alépítményt a Duna magas vízállása miatt a víz kimosta.

A káresemény helye: Komárom Igmándi út, Komárom Rákóczi rakpart.

A káresemény forrásösszetétele:

Megnevezés 2013. év %
Saját forrás (biztosítási összeg nélkül) 12.393.147 Ft 10
Biztosító kártérítése 0 Ft 0
Egyéb forrás 0 Ft 0
Vis-maior támogatási igény 111.538.321 Ft 90
Források összesen 123.931.468 Ft 100

A védekezés összköltsége 123.931.468 forint, melynek fedezetét az Önkormányzat részben a költségek 10%-nak mértékéig tudja biztosítani.

Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete kijelenti, hogy a káreseménnyel érintett összes vagyonelem az önkormányzat tulajdonát képezi.

A bekövetkezett káreseménnyel kapcsolatban az Önkormányzat biztosítással nem rendelkezik.

Az önkormányzat saját erejéből a megrongálódott szennyvízcsatorna szakaszt, a beszakadt járdákat, partfalat önerőből helyreállítani nem tudja.

Az önkormányzat más - a tulajdonában lévő- vagyontárggyal a településüzemeltetési és szennyvízelvezetési feladatát nem tudja ellátni.

Az önkormányzat vállalja a károsodott ingatlannak a költséghatékonyság és a megvalósíthatóság szempontjaira tekintettel történő helyreállítását.

A testület a saját forrás összegét a 2013. évi költségvetésről szóló 2/2013. (II.27.) számú Költségvetési rendeletében az általános tartalék terhére biztosítja.

Az önkormányzat nem esik a Rendelet 1.§ (4) bekezdésében foglalt kizáró okok alá és az adott tárgyban korábban vagy egyidejűleg nem nyújtott be kérelmet.

A testület felhatalmazza a Polgármestert az igénybejelentés benyújtására és az ahhoz szükséges intézkedések, nyilatkozatok megtételére.


Határidő:
2013.07.19.

Felelős:
Dr. Molnár Attila polgármester