Határozat száma:
247/2022 2022.10.26.

Tárgya:
Az energia-áremelkedés hatásainak enyhítése érdekében szükséges intézkedésekkel kapcsolatos döntések meghozatala

Határozat:
Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyja az energiaárak emelkedése miatt a lakosság és az önkormányzati kötelező feladatok ellátását biztosító vállalkozások segítése érdekében szükségesnek tartott intézkedéseket az alábbiak szerint:

1. A gyermekétkeztetés megnövekedett költségeit az önkormányzat nem hárítja át a szülőkre, hanem az iskolás gyermekek továbbra is változatlan térítési díj mellett, a komáromi óvodás és bölcsődés gyermekek pedig továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe az intézményi gyermekétkeztetést.
2. A vállalkozó háziorvosoknál az energiaárak növekedése miatt felmerült költségeket az önkormányzat átvállalja, és rendkívüli praxistámogatás formájában fizeti ki részükre.
3. A Brigetio Gyógyfürdőt az önkormányzat nem zárja be, de működését takarékossági szempontok mentén észszerűsíti.
4. Az önkormányzat 2022. évben még két alkalommal (októberben és karácsony előtt) rendkívüli tartós élelmiszerosztást szervez a rászoruló családok részére a TÁM-PONT Család- és Gyermekjóléti Intézmény közreműködésével.
5. A Rezsivédelmi Tanács fő feladata azon családok segítésének előmozdítása, akik a megemelkedett energiaárak miatt megoldhatatlan élethelyzetbe kerültek. Az ő megsegítésükre Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2015.(II.26.) önkormányzati rendeletében szabályozott rendkívüli települési támogatás keretében kerül sor.
6. A költségvetési helyzet alakulásának függvényében rezsitámogatás adható az önkormányzat és intézményei, gazdasági társaságai alkalmazásában álló munkavállalóknak.


Határidő:
folyamatos

Felelős:
Dr. Molnár Attila polgármester