Hírek



2014. 09. 19.
Megtisztítjuk a szőnyi tavat

A szőnyi tó biológiai kezelését végzik környezetvédelmi szakemberek. A víz minősége miatt szükséges ez az eljárás. A beoltás előtt méréseket végeztek, hogy nyomon követhessék a víz minőségének változását. A biotechnológiai készítményt egyenletesen oszlatták el a tó felszínén.


- Motoros szivattyú segítségével juttatjuk a természetes enzimeket és mikroorganizmusokat tartalmazó készítményt a vízbe. Ezek elsősorban az iszap bontását végzik és a nyári oxigénhiány lehetőségét csökkentik, illetve eltávolítják azokat a növényi tápanyagokat, amelyek az alga szaporodását idézik elő. Ezek az enzimek és mikroorganizmusok fokozzák a természetben egyébként is lezajló folyamatokat – nyilatkozta Vágvölgyi Zsuzsanna a beoltást végző cég projektmenedzsere.

A terület önkormányzati tulajdonban van, de kezelője a Szőnyi Dolgozók Sporthorgász Egyesülete.

- Az önkormányzat és az egyesület jó kapcsolatot ápol, rendszeresen meghívnak a közgyűléseikre. Az egyik ilyen alkalommal merült fel az eliszaposodás problémája, ami a víz minőségére is hatással van. Megoldást jelent a biológiai kezelés, hiszen az iszapmentesítés óriási feladatot róna az önkormányzatra és az egyesületre egyaránt – tudtuk meg Takács József képviselőtől.

A tó nem megfelelő állapotára a jelentős halpusztulás is felhívta a figyelmet.

- Először oxigénháztartási problémákra gyanakodtunk, de kiderült, hogy a környező földekről mű- és szerves trágya került a tóba. Ez nem jelenti azt, hogy veszélyes vagy fokozottan szennyezett a víz, azonban a további folyamatokat mindenképpen meg kell előzni. Ezzel ugyanazt a céget bíztuk meg, amely évek óta sikeresen kezeli a Rüdiger tavat is, ahol eredményes az algaszaporulat visszaszorítása – mondta el Juhász Márton környezetvédelmi referens.

Egy beoltás másfél órát vesz igénybe, évente négy beoltást javasolnak a szakemberek, így 2-3 éven belül megfelelő állapotba kerülhet a tó. A biológiai kezelésnek köszönhetően javul a halállomány természetes ellenálló képessége, csökken a halpusztulás és nem utolsó sorban jobb ízű állományt lehet lehalászni.