Hírek2015. 10. 12.
Elmúlt 750 év

1265. április 1-én kapott Komárom szabad királyi városi rangot IV. Bélától. A város elmúlt 750 évét mutatja be az a tárlat, ami a Klapka György Múzeumban nyílt és egészen november 10-ig látogatható.


Számos írásos és egyéb dokumentum, fénykép és tárgy bizonyítja, milyen gazdag is volt Komárom elmúlt hét és félszáz éve.

- A kiállított tárgyak 98 százaléka a múzeum tulajdona, így ebből akár önálló tárlat is létrejöhetne. Felvillantjuk az egyes korszakokat, azonban aki végignézi a kiállítást, az komplex képet kap a város történelméről. Látható többek közt a kőoroszlán, ami a koppánymonostori bencés apátságból származik, a 13. századból. A török korból kiállításra került egy kard és egy mellvért, melyek a Dunából kerültek elő. Bemutatjuk a komáromi mesterségek olyan remekeit, mint a tulipános láda, vagy a szekeresgazda öltözet. Külön érdekesség a Jókai Mór relikviáiból összeállított enteriőr, kedvenc foteljével, ezüstneműivel, és az általa készített festményekkel - tudtuk meg Számadó Emesétől, a Klapka György Múzeum igazgatónőjétől.

A tárlatot várpsunk múzeumalapítójának, Kecskés Lászlónak Komárom, az erődök városa című könyve alapján állították össze. Ugyan a mű az 1920-as évekig tárgyalja a város történelmét, a tárlat távolabbra mutat, egészen a második világháború végéig. Sőt, a múzeum rajzpályázatot is hirdetett a helyi általános iskoláknak. A Feszty, a Petőfi és a Dózsa iskolából érkeztek pályaművek. Eredetileg csak a legjobbakat állították volna ki, de végül úgy határoztak, hogy minden képet megmutatnak a látogatóknak.

A tárlatot dr. Molnár Attila Dél- és Stubendek László Észak-Komárom polgármesterei közösen nyitották meg. Beszédükben mindketten hangsúlyozták ki, hogy noha a történelem vihara Komáromot kettészakította, szívben és lélekben az északi- és a déli városrész egy. A tárlat november 10-ig látogatható.


Galéria: Komárom 750 - kiállítás