Hírek
2015. 11. 02.
Az első tízben végzett Vadász Attila

A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola évek óta megszervezi azt a Bach-Liszt nemzetközi orgonaversenyt, melyre idén Vadász Attila, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola tanára is kijutott.A pályázati kiírásra az interneten bukkant rá. A nevezéshez meghatározott darabokat tartalmazó CD-t is el kellett juttatnia Németországba.

- Az 56 jelöltből végül 18-at találtak alkalmasnak arra, hogy élőben is megmutassa tudását. A résztvevők 70 százaléka ázsiai volt, akik hozták a papírformát, hiszen hatalmas technikai tudással rendelkeznek, emellett a legjobb európai és amerikai egyetemeken tanulnak - tudtuk meg Vadász Attilától.

A művészek több napot töltöttek Weimarban és Erfurtban, ahol más-más orgonán kellett játszaniuk.

- Waltershausenben egy több százéves orgonán zenélhettünk, aminek padján maga Bach is ült. Számomra ez volt a verseny csúcspontja! A csodás barokk hangszert nem építették át, hangzása tökéletes volt. Az előválogatót követően még háromszor kellett játszanom - mondta Vadász Attila, aki a versenyt végül a középmezőnyben fejezte be, a kilencedik helyen végzett.

A weimari verseny számára nem annyira szakmai tapasztalatszerzés volt, sokkal inkább arra kapott választ, hogy pszichésen mennyire kezeli jól a helyzetet, illetve, hogy hol helyezkedik el a nemzetközi mezőnyben.

- Az ilyesmit nem lehet tanulni, mert amikor olyan világklasszisok ülnek a zsűriben, mint Wolfgang Zerer, David James Christie vagy Hans-Ola Ericsson, akkor az inspiráló szituáció feszültség telivé is válik - vallotta az orgonaművész, aki alig tért haza, máris új lehetőségek után kutat. Talált is két kiírást. Az egyikre az olaszországi Brixenben kerül sor, ami jobban illik Vadász Attila eredeti profiljához, a régi zene játszásához, míg a liechtensteini verseny Rheinberger orgonaműveire fókuszál majd.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot