Hírek
2019. 09. 16.
Komárom, a mi otthonunk

Milyen is egy városvezető napja? Nagyon sűrű és mozgalmas. Nemrég elkísértük dr. Molnár Attila polgármestert valamennyi tárgyalására és megbeszélésére, hogy megtudjuk, hogyan is telik egy átlagos munkanapja.

- A reggel általában azzal indul, hogy a titkárságvezető kolléganőmmel összerakjuk a napot, milyen feladatok, milyen rendezvények várnak, illetve áttekintjük, hogy ezek előkészítésével minden rendben van-e. Átnézzük a beérkező e-maileket, megkereséseket.

Arra mindig külön gondot fordítok, hogy a komáromiaktól érkező észrevételek, javaslatokat, ötleteket megválaszoljuk, vagy én, vagy a kollégáim. Szintén a reggeli órák teendői közé tartozik, hogy áttekintsem városunk aktuális pénzügyi, likviditási helyzetét, hiszen egy város kasszája is pontosan úgy működik, mint egy családé, vannak bevételeink és napi kiadásaink, és mindezekkel városvezetőként fontos, hogy az ember aktuálisan tisztában legyen.

Dr. Molnár Attila irodájában fogad minket. A jelenlegi polgármesteri kabinet volt anno városunk első vezetőjének, Alapy Gáspárnak a polgári lakása. A helyiségek egyébként több évtizede polgármesteri titkárságként működnek, de itt kaptak helyet az alpolgármesteri irodák, és a jegyzői titkárság is. Az iroda berendezése szerény, mindazonáltal bármerre nézünk, megakad a szemünk egy-egy, a városunk által elnyert elismerésen…

- A tavalyi és az idei esztendő valóban bővelkedett díjakban. Elhoztuk a Magyar Vöröskereszt által alapított humanitárius város címet, energiahatékony önkormányzat lettünk, miénk lett az év ipari parkja cím, az év települése lettünk a Virágos Magyarország versenyen, Sztaracsek Ádám barátom, a Jánoska Cukrászda mestere a Komáromi kisleánnyal megalkotta az ország tortáját, idén pedig szintén az ő rozmaringos fehér csokis vilmoskörtéje nyert közönségdíjat az év fagylaltja versenyen…

…és ne hallgassuk el, hogy tavaly ön lett az év polgármestere is…

- Egy ilyen elismerés, csakúgy, mint a többi, azt gondolom, hogy városunk teljes közösségének szól, hiszen a komáromiak támogatása, példamutató összefogása és tenni akarása nélkül jómagam vajmi kevés volnék egy ilyen szolgálathoz. Épp ezért köszönöm valamennyi komárominak, hogy mindezeket közösen sikerült elérnünk!

Kopognak az ajtón. A nap osztályvezetői értekezlettel folytatódik, ahol hetente egy vagy több alkalommal is végigtekintik a függőben lévő ügyeket.

- Nemsokára az idősügyi tanács ülése következik. Nagyon fontosnak tartom a helyi közösségeket, városvezetőként azon vagyok, hogy az önkormányzat erejéhez mérten mindenben támogassam törekvéseiket. A helyi nyugdíjas klubok, illetve a nőklub összesen közel félezer komáromit fognak össze, rendkívül sok segítséget kapunk tőlük, amit a magunk szerény eszközeivel igyekszünk is időről időre meghálálni. Most épp egy díszoklevél átadásával, amelyet Szabó Editnek, a Komáromi Nyugdíjas Egyesület leköszönő vezetőjének adományoztunk, hogy ezzel is elismerjük
a hosszú évek áldozatos munkáját.

A délidő vagy egy gyors otthoni ebéddel, vagy megbeszéléssel telik. Ott jártunkkor épp Keszegh Bélával, Észak-Komárom polgármesterével zajlott munkaebéd.

- Komárom egy város, amely a Duna két partján, két ország területén helyezkedik el. Fontosnak tartom, hogy egy városként gondolkozzunk a fejlesztések, beruházások tekintetében is – teszi hozzá dr. Molnár Attila, aki elárulja, nem csupán a területfejlesztési terveket hangolták össze, de számos egyéb projekt mellett, egy az Erzsébet hídon közlekedő elektromos autóbusz beszerzésére is közösen pályáznak.

A délután folyamán a városvezetővel az aktuális beruházásokat, fejlesztéseket tekinthetjük meg.

- Komárom jelenleg Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa. Közel 80 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik hozzánk. Javaslom, hogy utazzuk be a várost a MOL-tól, Koppánymonostorig. Bármerre is nézünk, épp futó vagy néhány hónapon belül kezdődő fejlesztésbe botlunk. A Mol területén hamarosan megépül az ókori Brigetio páratlan leletanyagát bemutató szabadtéri régészeti látogatóközpont, a Selye János Kórház felszereltségének korszerűsítésére több mint 1 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt években. Felújítottuk a szőnyi bölcsődét és a városrész számos utcáját, több lámpás kereszteződést is kialakítottunk. A Bozsik korszerű sportpályát kapott, éppúgy, mint a Feszty, a Kultsár és a Petőfi.

A Brigetio Gyógyfürdőben az ókori világot megidéző szaunavilág épült, jelenleg egy beltéri családi élménymedence építésének előkészítése folyik, mely jelentős látogatószám- növekedést hozhat városunkba, csakúgy, mint a júliusban átadott szabadstrandunk.

Apropó turizmus, a Csillagerőd közel 7 milliárd forintból újul meg a fővárosi Liget Projekt keretében. Ide a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolat parkja költözik. A monumentalitásában is fenséges és impozáns építmény városunk egyik büszkesége. Még egy mondat erejéig visszautalnék a fürdőre, amelynek épületét, továbbá a sportcsarnokot a városi geo projektnek köszönhetően nemsokára a föld hőjével fűthetjük. A terveink szerint ezen a környéken, pontosabban az egykori Solaris Motel helyén áll majd az új tanuszodánk, míg a Penny Market mögött multifunkcionális csarnok építését tervezzük, amelyben mind a kulturális, mind pedig a sportrendezvények megfelelő otthonra lelhetnének végre.

Sokan támadnak minket, hogy miért fordítunk ennyi forrást a sportra és kultúrára. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek példaképek kellenek, akikre felnézhetnek, akik erőt adhatnak. Mindkettő céltudatossá és kitartóvá nevel, stratégiailag tartom fontosnak, hogy a gyerekeknek közösséget adjunk, erre pedig ez az egyik legjobb mód.

A Jókai ligetben még az idén megkezdődik a zöldterület felújítása, de átépítik a környező utcák járdáit, valamint zenepavilon is létesül. Az itt található, jelenleg még elhanyagolt állapotú egykori salakos pályán nemsokára az észak-komáromi Öregvár oktatási célú interaktív makettje áll majd, ha mindehhez hozzátesszük, hogy épp zajlik a gimnázium teljes energetikai korszerűsítése, akkor kijelenthetjük, hogy a terület nemsokára teljesen új arculatot kap.

És ha már a jelenleg zajló beruházásoknál tartunk, néhány hete indult a volt mezőgazdasági kombinát felújítása, ahová a múzeum és az ELTE ókori tanszékének tudásbázisa költözik. Ezután városunk felkerül a hazai felsőoktatás térképére is. Innen néhány méterre található a Tóparti Óvoda, mely az elmúlt években esett át teljes energetikai korszerűsítésen és homlokzat-felújításon. Az óvodáknál maradva, valamennyi óvodánk saját forrásból új játszóudvart kap, illetve kapott. Ha most átmegyünk a Rüdiger tó másik oldalára, ott a nemrég átadott szabadtéri kondiparkot és a futókört láthatjuk – sorolja a fejlesztéseket dr. Molnár Attila.

És valóban, ahogy haladunk Koppánymonostor felé a kistemplom utcájában, a szemünk sarkából az év elején avatott, teljesen felújított bölcsődét pillantjuk meg, sőt a volt Raksped területén is megkezdődött már az építkezés, ahol néhány hónap múlva új szolgáltatóház áll, amelybe a Tám-Pont Családsegítő költözik, illetve számos közösségi tér mellett családbarát játszótér is létesül.

Koppánymonostorra tartva az ipari park felé vesszük az irányt. És bár a sorompó most épp nyitva, a polgármester ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy mivel az útszakasz nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút tulajdona, és mivel a közlekedési szakemberek egybehangzó álláspontja szerint sem felül-, sem pedig aluljáró nem építhető, hiszen ahhoz több száz épület bontásást kellene elrendelni, így az önkormányzat kezdeményezte egy, a Koppánymonostor irányából a Rákóczi rakpart felé tartó kanyarodósáv megépítését. Ez, valamint a város által szorgalmazott elkerülő út folytatása jelentősen tehermentesítheti majd a szakaszt.

- Az ipari parki cégek rendkívül fontosak a város életében, hiszen az általuk befizetett iparűzési adó az, ami a leginkább meghatározza az önkormányzat gazdasági mozgásterét. Ebből tudjuk finanszírozni nem csupán az út-, utca-, járdafelújításokat (a következő öt évben városunk valamennyi, eddigi föld és murvás belterületi útja aszfaltburkolatot kap),, közvilágítási bővítéseket, civil szervezeteinket és sportegyesületeinket, de a komáromiak számára biztosított szerteágazó kedvezményrendszert is. Olyanokra gondolok, mint a most előkészítés alatt álló fiatalok 500.000 forintos első lakáshoz jutási támogatása, a 100.000 Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő kelengyepénz biztosítása, melynek összegét jövőre a duplájára kívánjuk emelni. De ide sorolható a szintén 100.000 Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő támogatás az első házasok részére, a kismamák és a diákok helyi járatokon való utazási költségeinek átvállalása, a térítésmentesen biztosított bölcsődei és óvodai gyermekétkezés, a „Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni!” program, a hétvégi sebészeti ambulancia és a gyermekügyelet finanszírozása, a térítésmentesen igényelhető rotavírus elleni védőoltás, a 70 éven felüliek szemétszállítási díjának átvállalása, a kedvezményes telekvásárlási lehetőség biztosítása a CSOK-támogatásban részesült családoknak, vagy épp a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben való részvétel.

Az ipari parki cégek adója nélkül mindez nem lenne!

Aki az ipari parki beruházásokat támadja, az mindezen, a komáromiak hétköznapjait megkönnyítő kedvezményrendszert, végső soron pedig magukat a komáromiakat támadja. Célunk, hogy azok, akik ma még ingázással, a családjaiktól távol töltik a nap jó részét, valamennyien Komáromban találjanak munkát, ehhez pedig az ipari parki cégek egytől egyig stratégiai partnereinknek bizonyulnak.
Jövőnk szempontjából meghatározó az SK Battery gyárépítése, amely hazánk legnagyobb zöldmezős beruházása és európai szinten is kiemelkedő fejlesztésnek számít, a több mint 340 milliárd forintos értékével. Az első ütem átadására ez év október végén kerülhet sor, közel 600 embernek munkát adva, melyek nagy része komáromi, vagy környékbeli munkavállaló lesz. Ezt azért is tartom fontosnak hangsúlyozni, mert sajnálatos módon olyan rosszindulatú mendemondák kaptak szárnyra, hogy több ezer koreai érkezik hozzánk. Ha józan ésszel ebbe belegondolunk, azonnal rájövünk ennek pletykának a lehetetlenségére, abszurditására.

- Polgármester úr, időközben az új hídhoz értünk…

- Mielőtt az új átkelőre rátérnék, meg kell említenem, hogy városunk biztonságát szolgálja a pár éve átadott új gát, gazdasági erőnket pedig tovább növeli a szintén pár éve átadott kikötő is, mely légvonalban pár száz méterre található innen. Az új híd, mely a barátság, az összetartozás és a szeretet szimbóluma, évszázadokra fogja meghatározni lehetőségeinket. Az átkelő legmagasabb pontja, az úgynevezett tartó pilon 118 méter magas lesz, úgyhogy az észak-komáromi kémény mellett ez lesz az első, amit a városba érkezve már kilométerekről látni fogunk. Pár hét múlva szerkezetkész állapotba kerül a híd, a következő év első felében pedig elkészül az átkelő felöltöztetése: a világítás, az aszfaltozás, a korlátok. A híd díszkivilágítást kap, így nemzeti ünnepeinken piros-fehér-zöldben, a Komáromi Napok alatt pedig piros-sárga-zöldben pompázik majd.
- Ennyi teendő mellett jutott ideje pihenésre a nyáron?

- Az idei nyár a munkáról szól. Előre jeleztem is a családnak, hogy ezúttal egy-két hétvégétől eltekintve sajnos nem tudunk hosszabb pihenést tervezni. A köztársasági elnök úr október 13-ra írta ki az önkormányzati választások időpontját. Szeretnék mindenkit nyugalomra inteni, hiszen már most csatazajtól hangos nemcsak az ország, de sajnos városunk is. Otthonunk előtt egy út áll, a biztonság, a fejlődés és a nyugalom útja. Kérek mindenkit, viselje ezt az időszakot türelemmel!

Ezúton is köszönöm a komáromiak eddigi támogatását, és amennyiben az őszi voksolás alkalmával is megtisztelnek további bizalmukkal, úgy kész vagyok ezt az otthonunkért, Komáromért vállalt szolgálatot tovább folytatni!

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot