Hírek
2021. 12. 01.
Rendkívüli bejelentést tett december elsején városunk polgármestere

Közel 1500 család kap plusz támogatást. A Városházán tartott tájékoztatón térségünk országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit is részt vett.


- Komárom egy gondoskodó önkormányzat, mely egy olyan egyedülálló kedvezményrendszert alakított ki a városban, amely példa nélküli az országban is - mondta dr. Molnár Attila, aki felsorolta a városban nyújtott eddigi támogatásokat. A fiatalok első lakáshoz jutási támogatását, a kelengyepénz biztosítását, az első házasulók támogatását, a hetven éven felüliek ingyenes szemétszállításának biztosítását, az óvodákban bölcsődékben térítésmentesen igénybe vehető közétkeztetést, a diákok térítésmentes közlekedésének biztosítását, a 24 órás gyermekellátás biztosítását, az oltópontok és a covid ellátás működtetésére biztosított önkormányzati forrásokat, a felsőoktatási ösztöndíjprogramban való részvételt, a kormányzati családi otthonteremtési támogatáshoz kapcsolódva a komáromi családoknak biztosított kedvezményes telekvásárlási lehetőséget.

Dr. Molnár Attila kiemelte, a koronavírus helyzetben az egyik legfontosabb, hogy a teljes kedvezményrendszert megtudtuk tartani. Komárom költségvetésében ennek biztosítása mintegy 500 millió és egymilliárd forint közötti összeget tesz ki. A költségvetési koncepció tárgyalásakor további intézkedések bevezetését is javasolni fogom-emelte ki a városvezető.

- A járvány alatt több intézkedést is tettünk melyekkel segítettük a komáromiakat: eltöröltük a garázsadót, a kisvállalkozásokat úgy segítettük, hogy az iparűzési adó megfizetését 1 millió 250 forint adóalapig teljesen elengedtük. A kedvezményrendszerek közül a születendő babák utáni kelengyetámogatást 100 ezer forintról 200 ezer forintra emeltük. Az első lakáshoz jutás támogatást egyszeri 250 ezer Ft támogatással vezettük be. Elengedtük a közterületi teraszdíjat, közel 100 millió forinttal segítettük a Selye János Kórházat és a háziorvosi praxisoknak több esetben is, 250 ezer forintos támogatást nyújtottunk. Biztosítottuk a cafatéria juttatást a teljes közszférában és az idegenforgalmi adót is elengedtük ebben az évben. A költségvetési koncepció tárgyalásakor szeretnénk ezeket az intézkedéseket megtartani - tette hozzá dr. Molnár Attila.

Az intézkedések a tervek szerint tehát hatályban maradnak 2022-ben is, a végleges döntés jövő év január második felében várható. A polgármester szándéka szerint arra tesz javaslatot, hogy a fiatalok első lakáshoz jutási támogatását duplájára, azaz 500 ezer forintra emeljék, illetve az iparűzési adó alapnál másfél millió forintra emeljék meg az adóalapmentességet, ezzel tovább segítve a komáromi vállalkozásokat, családokat a járvány negatív hatásainak mérséklésére.

- A komáromiak összefogva, mindig úrrá tudtak lenni a nehézségeken! A legfontosabb azonban az, hogy konkrét anyagi segítséget is tudjunk nyújtani. Ahogy nyáron, úgy karácsony előtt is segíteni szeretnénk a komáromi családokat, köszönhetően a város stabil költségvetésének, a helyi adóbevételeinek alakulásának.

A teljes közszférában ezért egyhavi plusz juttatást biztosítunk még az ünnepek előtt: az egészségügyi alapellátás, a szociális szféra, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, a bölcsődék és az óvodák dolgozói, a könyvtár és múzeum és a városi cégek dolgozóinak. 100 ezer Ft egyszeri nettó bérkiegészítést tudunk biztosítani a Selye János Kórház valamennyi munkatárásnak, továbbá 50 ezer forint egyszeri nettó bérkiegészítés kapnak a rendőrkapitányság, a katasztrófavédelem és a komáromi mentőállomás dolgozói. Ezzel az év vége előtt közel 1500 családnak tudunk segíteni - fogalmazott a városvezető.

Czunyiné dr. Bertalan Judit elmondta: Komáromban működik egy, a kormányzat családpolitikáját erősítő helyi családpolitikai rendszer, mely kiszámíthatóvá, biztonságossá tudja tenni a komáromi mindennapokat. Ez nem természetes minden városban, településen. Az önkormányzat a város működésének biztonságát szem előtt tartva tud a komáromiaknak is adni, visszaadni azokból az adóforintokból, amelyek a komáromi iparfejlesztések révén a város az elmúlt esztendőkben érkeztek a költségvetésbe. Komárom azon kevés önkormányzatok közé tartozik a megyében, amely a jövő évi költségvetésében nem adóemelésről, nem elvonásokról dönt, hanem arról, hogy minél kiszámíthatóbb és biztonságos legyen Komarom a mindennapokban.

Komárom városára mindig számíthatnak a komáromiak, hiszen Komárom, gondoskodó önkormányzat - zárta a sajtótájékoztató dr. Molnár Attila polgármester.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot