Hírek
2015. 07. 23.
Lenyűgöző kincsre bukkantak

Brigetióban, azaz Komárom szőnyi városrészében az ELTE ókori régészeti tanszékének hallgatói egy díszes katonai bronz sisakot és egy Ámor-szobrot találtak az idei ásatáson - közölte a Klapka György Múzeum igazgatója Számadó Emese. A feltárások helyszínén július 22-én tartott nyílt napot dr. Borhy László ásatásvezető régész.A nyakvédővel és fülvédővel ellátott sisakot a pince rétegéből emelték ki. A Krisztus utáni 200-230-as években készült bronztárgyat körben domborított állatfigurákkal díszítették.

Az Ámor-szobor egy másik szelvényből került elő, ez az első istenábrázolásos szobor, ami a brigetiói ásatásból származik. Öt-hat hasonló alkotás ismert Brigetio területén, azok azonban a 19-20. században kerültek elő, nem régészeti feltárásból.

Számadó Emese elmondta, hogy ilyen épségben megmaradt födém felfedezésére az elmúlt évtizedekben nem volt példa hazánkban. A leletből rekonstruálható a teljes római kori födémszerkezet, a szögelések, a csapolások módja. A 10-12 négyzetméteres faszerkezet megmentésén Morgós András vegyész-restaurátor és munkatársa dolgozik.

A födém alatt pincéből különböző tárolóedények, amforák, dörzstálak töredékei és a bennük tárolt gyümölcsök és növények, köztük datolya, alma, barack, körte és olíva magjai kerültek elő, de számos olívabogyóra és datolyára bukkantak megkövült, összeszáradt állapotban.

A rendszeres ásatásokkal az egykori polgárváros központját tárják fel. A nyílt régészeti bemutató után 16 órakor a Korszakok és birodalmak határán, kelták Komárom-Esztergom megyében címmel nyílt időszaki régészeti kiállítás a Klapka György Múzeum főépületében.

Brigetio a távolsági kereskedelem célpontja volt. Hispániából, Itáliából szállítottak ide csemegéket, erre utal a korabeli csomagolóanyag, az amfora, amelyekben légmentesen lezárva nagy távolságokra tudták eljuttatni olajat, bort, olívabogyót, fahéjat, de osztrigát is szállítottak ide.

A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani. A település az egykori római határ, a limes mentén jött létre. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

Először a légiótábor jött létre, amelynek a vonzáskörzetében kialakult a táborváros, a katonai városnegyedtől 2-3 kilométerre pedig a bennszülött népesség lakhelyeként szolgáló civil település létesült.

A Vásártéren folyó ásatásokat az NKA és Komárom Város Önkormányzata támogatja.

Forrás: MTI / Kultúrpart


Galéria: Lenyűgöző kincsre bukkantak Brigetióban
Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot