Hírek
2015. 08. 05.
Milliárdos kikötőfejlesztés indul

Augusztus 4-én rakták le annak a több mint 800 milliós beruházásnak az alapkövét, ami a komáromi kikötő fejlesztését célozza. Az eseményen jelen volt Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, köznevelésért felelős államtitkár, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Romanek Etelka, Esztergom polgármestere, és dr. Molnár Attila Komárom polgármestere.Az uniós pályázat kedvezményezettje az esztergomi illetőségű Port Danube Kft, így ennek a fejlesztésnek köszönhetően a két város kapcsolata is erősödni fog. Ezt hangsúlyozta beszédében Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár is, aki hozzátette, az uniós források 60 százaléka a gazdaság élénkítését, és új munkahelyek teremtését teszi lehetővé, azonban ezek megvalósításához olyan tudatos építkezésre van szükség, amilyen Komáromban zajlik. Az építkező város szlogenjét emelte ki dr. Molnár Attila polgármester, aki felsorolta, milyen jelentős beruházások valósultak meg vagy éppen zajlanak városunkban.

- Néhány héten belül átadjuk az árvízvédelmi gátat, augusztus közepén kezdődik a Csillag erőd fejlesztése. Korszerűsödött a kórház, megvalósult az ipari park közművesítése. 2016-ban kezdődhet az új Duna-híd építése is. A mostani közel 1 milliárdos beruházás azért is jelentős, mert munkahelyeket teremt, illetve növeli a helyi adóbevételek összegét - fogalmazott a polgármester.

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere arról beszélt, hogy a Duna nemcsak turisztikai és gazdasági szempontból fontos az itt élőknek, de a hidak révén összeköt bennünket.

- Ez a kikötő-beruházás kiváló példája a gazdasági élet továbbfejlesztésének - hangzott az esztergomi polgármester.

A beruházás összköltsége közel 900 millió forint, melyből mintegy 760 millió az uniós és az állami támogatás mértéke. A cél, hogy a jelenleg árufuvarozásra rendelt közforgalmú kereskedelmi kikötő elnyerje az Országos Közforgalmú Kikötő státuszt. A munkálatok során függőleges partfalat építenek ki, ami az ipari méretű rakodások gyors elvégzését teszi lehetővé, illetve a magasparton kialakítandó terület a helyszínre érkező anyagok átmeneti tárolására is alkalmas lesz. A fejlesztés jelentősen tehermentesíti a közúti szállítást, a kikötő pedig elosztó, átrakó funkciót láthat el a Duna közép-kelet-európai szakaszán.


Galéria: Milliárdos kikötőfejlesztés indul
Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot