Hírek
2016. 09. 12.
Felavatták az Alumetal komáromi üzemét

A lengyelországi Alumetal rekord sebességgel alig 10 hónap alatt építette fel első külföldi gyárát Komáromban, ahol pár héten belül pedig megindul a teljes termelés is. A 24 ezer négyzetméteres üzemben éves szinten 60-80 tonna másodlagos alumíniumöntvényt készítenek majd, ezzel mintegy 150 embernek adva munkát.A lengyel Alumetal csoport 1953 óta létezik, meghatározó szerepet tölt be a másodlagos alumíniumgyártás piacán. Három lengyelországi üzeme mellett első külföldi gyáruk helyszínéül a komáromi ipari parkot választották. A munkálatok 2015 októberében kezdődtek, a gyár átadására szeptember 9-én került sor. A nagyszabású ünnepségen tiszteletét tette Lengyelország magyarországi nagykövete, Roman Kowalski, aki beszédében kihangsúlyozta hat éves munkájának ez az egyik legnagyobb mérföldköve, hiszen az üzem hozzájárul a két ország kereskedelmi kapcsolatának további növekedéséhez, ami az elmúlt időszakban majdnem megháromszorozódott és elérte a 8 milliárd eurót. A nagykövet után Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke szólalt fel, hiszen a HIPA-nak nagy szerepe volt abban, hogy az Alumetal SA Magyarországot választotta a beruházás helyszínéül.

- Az Alumetal termékeinek 90 százaléka az autóiparban kerül felhasználásra. Minden negyedik Európában futó járműben megtalálhatóak a cég gyártmányai - tudtuk meg a HIPA elnökétől. Az Alumetal komáromi beruházása rekordsebességgel, 10 hónap alatt készült el és a legmodernebb technológiát alkalmazzák majd az üzemben.

- Az Alumetal csoport az elmúlt években a régió legnagyobb másodlagos alumíniumötvözet gyártójává vált, a magyarországi üzemnek köszönhetően egész Európa elsőszámú gyártójává válhatnak – hangsúlyozta közleményében a társaság.

A csoport árbevétele 2014-ben elérte a 277 millió eurót.

- Azért esett a választásunk Magyarországra, mert az autógyárak egyre nagyobb számban költöznek a közép-kelet-európai régióba, különösen Magyarországra. Célunk, hogy egész Európában kiépítsük a jelenlétünket. A komáromi gyár 36 százalékkal növeli meg az éves össztermelésünket, ami így eléri a 225 ezer tonnát - mondta beszédében Szymon Adamczyk az Alumetal SA vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy elkötelezett az együttműködés Komárom önkormányzatával. Az átadón felszólalt dr. Molnár Attila polgármester is, aki megköszönte, hogy az Alumetal Komáromot választotta a beruházás helyszínéül.

- 2014 óta korrekt az együttműködésünk. Biztosan mondhatom, hogy a cég jó döntést hozott, hogy ide települt. Reméljük, hogy adóforintjaik hozzájárulnak városunk további fejlődéséhez - hangsúlyozta dr. Molnár Attila a polgármester. Az Alumetal Group Hungary gyárában jelenleg a tesztüzem folyik, de pár héten belül megindulhat a teljes termelés.

A fejlesztéshez a társaság a magyar kormánytól vissza nem térítendő támogatást és társaságiadó-kedvezményt kapott, amelyek összege nem haladja meg a teljes ráfordítás 35 százalékát.

A régió nevében Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője a befektetők és beruházók bizalmát köszönte meg az Alumetálnak nyitó beszédében. Ünnepi expozéjában kiemelte a kormányzati támogatás és helyi szakértelem vonzó fontosságát.

- Éves szinten 60-80 ezer tonna másodlagos alumínium gyártása történik majd meg. 30-40 készterméket állítunk elő a komáromi gyárban. Jelenleg 151 embert foglalkoztatunk. Heti 7 napon át 24 órában zajlik majd a termelés, két kemencében, két különböző technikával - tudtuk meg a komáromi gyár igazgatójától, Zombori Attilától. Az Alumetal SA jelenleg az európai piacon a 3-4. helyet foglalja el, a komáromi beruházástól azt remélik, hogy felkerülnek a második helyre.

A szalag átvágása előtt különleges meglepetéssel szolgáltak, hiszen fellépet a Bugajski család, akik autentikus lengyel népzenével kedveskedtek a jelenlévőknek. A gyárátadó üzemlátogatással ért véget.

A 136,5 hektáros komáromi ipari parkban csaknem kétezer ember dolgozik. A park tulajdonosa és működtetője a város önkormányzata. A területről elkerülő úton elérhető az M1-es autópálya, és a park közvetlenül csatlakozik majd a megépülő új Duna-hídhoz vezető úthoz.


Galéria: Felavatták az Alumetal üzemét
Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot