Hírek
2022. 08. 18.
Nyílt napon mutatták be a római katonai fürdő idei feltárását

A 30. brigetiói ásatási szezonban a Klapka György Múzeum és az ELTE BTK munkatársai, régészei, augusztus 17-én szerdán délután nyílt napon mutatták be az idei ásatási eredményeket a Komárom/Szőny-Stadion út melletti ásatási területen.


A hőség ellenére is nagyszámú érdeklődőt- köztük városunk polgármesterét dr. Molnár Attilát, Izsa polgármesterét Domin Istvánt, a Komáromi Járási Hivatal vezetőjét Molnárné dr. Taár Izabellát, valamint a Tatabányai és a Komáromi Múzeumbarát Kör tagjait-, Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója köszöntötte felidézve, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Klapka György Múzeum 1992-ben kezdte meg Komáromban a régészeti feltárásokat az. Huszonöt évig a szőnyi Vásártéren, a polgárváros területén ástak dr. Borhy László vezetésével, aki jelenleg az ELTE rektora. 2016 óta dr. Bartus Dávid régész, az ELTE dékánja az ásatásvezető, vele folytatták a feltárásokat. 2001-től rendeznek nyílt napokat, amelyen megismertetik az eredményeket. Az utóbbi néhány évben pedig kollégáik és a régészhallgatók közreműködésével a nyílt napon is bemutatják, milyen összetett, sokrétű tevékenység folyik egy ásatáson.

Dr. Bartus Dávid bemutatta a 600 négyzetméteres feltárt ásatási területeket. Évek óta tart a legiotábor fürdőjének feltárása, amelyet az idén is folytattak. Az ásatásvezető elmondta, nagyjából már tudják, hol húzódtak a falak, merre voltak a különböző helyiségek. A római kori fürdőkben hideg, meleg és langyos vizes medencék voltak. A legiotáborban már négy medencét feltártak, de a régészek szerint sokkal izgalmasabbak azok az óriási terek, amelyek körbeveszik ezeket, egy részük padlófűtéssel is ellátott. Az idei szenzációs lelet, az egyik medencéből a szennyvizet kivezető ólom vízvezetékcső, mely több mint 3 méter hosszan, épségben megmaradt.


A nyílt napon a látogatók a feltárás során használt eszközöket, a talajradart, geodéziai mérőműszereket is kipróbálhatták, de megtekintették a korábbi ásatásokról készült képes tabló kiállítást, valamint a jubileumi 30. ásatási szezon legizgalmasabb leleteit, érméket, csontokat, üveg karperecet, fibulákat, hajtűket és egy sisak arclemezét.

Aki most lemaradt a nyílt napról, szeptember 17-én a kulturális örökség napján még megtekintheti az ásatást!


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot