Hírek
2012. 02. 20.
Felszólalás a Nokiával kapcsolatban

Az országgyűlés február 20-i ülésén dr. Molnár Attila polgármester, országgyűlési képviselő intézett kérdést Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszterhez. A felvetés a Nokiából elbocsátott munkavállalók átképzésére vonatkozott, arra, hogy a kormány segítse az álláskeresők Start munkaprogramban való részvételét, valamint befektetők betelepedését Komáromba. A kérdésre Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár válaszolt.

"Tisztelt Miniszter Úr!

Február 8-án a Nokia bejelentetést tett a Komáromban, Reynosában és Saloban működő gyáraiban tervezett változásokkal kapcsolatban. Az intézkedések a tavaly szeptemberben bejelentett, az okostelefonok gyártási tevékenységét felülvizsgáló lépéseket követik. Céljuk, hogy a sokrétű globális mobilkészülék piacon a cég versenyképességet növeljék.

A komáromi üzem a tervek szerint az okostelefonok testre szabására fog fókuszálni a jövőben. A készülék összeszerelést várhatóan a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át, ahol a legtöbb részegység beszállító is megtalálható.

A tervezett változásokkal együtt is a komáromi gyár továbbra is fontos szerepet játszik majd az okostelefon vevők kiszolgálásában.

Az átalakítás következményeként Komáromban várhatóan a gyártási lépések száma valamint a munka mennyisége is lényegesen csökken. Az érintettek száma mintegy 2300 fő. A változások a tervek szerint 2012 végéig, fokozatosan mennek végbe.

Az átalakítás zökkenőmentes lebonyolításához a Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínálni, amely magában foglalja az anyagi támogatást valamint a munkatársak elhelyezkedésének elősegítését is.

Tavaly ősszel a kolozsvári gyár bezárása kapcsán a cég már jelezte, hogy újragondolja az európai érdekeltségeinek helyzetét, így a komáromi gyárét is. A február 8-án bejelentett döntés fényében szükségesnek tartom leszögezni azt a fontos tényt, hogy a Nokia továbbra is hazánkban, Komárom városában marad. A társaság a létszámleépítések ellenére is a régió legnagyobb munkáltatója lesz a jövőben is.

Fontosnak tartom azt is, hogy a cég arról tájékoztatott minket, hogy az elbocsátottak átképzésével kapcsolatban minden segítséget megad mind az állam, mind pedig városunk részére. Korábban már felvettük a kapcsolatot a helyi és a megyei munkaügyi központokkal, hogy együtt találjunk megoldást az állásukat elvesztők mielőbbi elhelyezkedésének elősegítésére.

Kérem, hogy a kormány a felszabadult munkaerő átképzését és elhelyezkedését segítő Start munkaprogramban való sikeres részvétel ügyében támogassa Komárom Város Önkormányzatátát, valamint a lehetőségekhez mérten segítse elő új cégek betelepülését” – fogalmazott dr. Molnár Attila.

Czomba Sándor államtitkár válaszában a kormány támogatásáról biztosította a Start munkaprogramban résztvevőket. Elmondta: a minisztériumban már korábban felállt egy munkacsoport, amely folyamatos kapcsolatot tart a Nokiával. A tervezett létszámleépítéssel, és az átképzések zökkenőmenetes lebonyolításával kapcsolatban napi egyeztetések folynak. „Országunk érdeke az, hogy javítsuk a versenyszférában való elhelyezkedés esélyeit. Így a kormány minden erejével azon van, hogy minél több komoly munkaerő potenciával rendelkező gazdasági társaság vethesse meg a lábát hazánkban, így Komárom térségében is” – zárta válaszát az államtitkár.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot