Hírek2012. 09. 26.
Eveztek és emlékeztek

Szeptember 15-én került megrendezésre a Dunai Hajós Zsirai Sándor Emlékverseny Gönyűn. A rendezvény célja volt, hogy méltó emléket állítson Zsirai Sándor polgárőrnek. A versenyen Komáromot a Jókai Mór Gimnázium és a Kempelen Farkas középiskola csapata képviselte.

Zsirai Sándor ("Zsiros") 1948-ban Győrben született, a vizek városában, ahol a Mosoni Duna a Rábca és a Rába összefolyik. Nagy álma teljesült, amikor a saját tervezésű és építésű hajójával a "Nyuszifüllel“, megkezdte a hajózást 1990-ben. Igazi hajósként szelte a habokat Rajkától Esztergomig. Ha a hajód elromlott nem kérdezett, csak ott termett, ha vihar érkezett és kint rekedtél a hirtelen jött zivatarba Zsirosra mindig lehetett számítani. 2011 novemberéig a Felső Dunai Vízi Polgárőrséget erősítette és segítette, a közt szolgálta.

Farkas József a Kempelen Szakközépiskola tanára elmondta: - önvédelem tanárként, kihívásnak éreztem, hogy az érettségi előtt álló és belügyi pályát, belügyi képzést választó diákok egy versenyen mérjék össze elméleti és gyakorlati tudásukat. Korábban a Fegyveres erők napján szeptember 29-én a Pákozdi csata emlékére, Honvédelmi nap keretében mi is részt vehettünk elméleti és gyakorlati képzésben. Az ötletemhez társakat, partnereket találtam a Felső Dunai Vízi Polgárőrség tagjai körében.Célom volt még a verseny megrendezésével hogy, a versenyzőkkel megismertessük a Duna, a folyóvíz szépségét valamint a verseny résztvevői rendészeti, vízirendészeti, lő-, evezős- elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek, miközben a környezet szeretetére, versenyteljesítményre, és ezen keresztül egészséges életmódra ösztönözzük,neveljük a mozogni, sportolni vágyó diákokat.

A versenyen 5 iskola képviseltette magát összesen 6 csapattal, így ott volt a budapesti Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ, a komáromi Jókai Mór Gimnázium és Szakközépiskola, a szintén komáromi Kempelen Farkas Gazdasági, Vendéglátó, Idegenforgalmi Alapítványi Szakközépiskola,Szakiskola és Kollégium, valamint a szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium, Savaria Szakképző Iskolája.

A diákok, rendészeti elméleti tesztben, lövészetben, terepgyakorlatban és evezésben mérték össze erejüket.

Eredmények összesítettben:

1, Savaria (Szombathely)
2, Bercsényi (Győr)
3, Kempelen (Komárom)
4, Jókai (Komárom)
5, Kempelen (Komárom)
6 Than Károly (Budapest)

A legjobb egyéni versenyző:

Vizler Tamás (Kempelen Szakközépiskola)

A legjobb terepcsapat: Bercsényi
A legjobb evezőscsapat: Kempelen
A legjobb lövészcsapat : Kempelen

A versenyen vendégként és védnökként megjelent, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Vizi Közlekedési Osztály Vezetője, Dr.. Fülöp Tibor r.alezredes, és Perjési Frigyes, a Felső Dunai Vízi Polgárőr Közhasznú Egyesület Elnöke, a rendezvényt megtisztelte még a Győr Likócsi Civil Kontroll Polgárőrség vezetője, Reuter György is.

További képek:

www.fedu.hu
http://emlekverseny.rlan.hu


Galéria: Eveztek és emlékeztek