Hírek
2016. 04. 11.
Globális „játékosok” egymás ellen

Városunk vendége volt Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár az egyre feszültebb kelet-nyugati viszony elemzésétől jutott el addig, hogy Európa még mindig nem készült fel a menekültáradat kezelésére. A városházi beszélgetések házigazdája térségünk országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit és dr. Molnár Attila polgármester volt.A Corvinus egyetem professzora az első kérdés után meg sem állt csaknem hatvan percen át, hogy érdekes és humorral bőven teletűzdelt előadásában megossza hallgatóságával az olykor aggasztó híreket. A korábban „megjósolt” lehetőségek mára szomorú valósággá váltak: az ukrán válság, a migránsok vándorlása, a NATO és Oroszország közötti pengeváltások mára túl is nőtték önmagukat.

Nógrádi György a világpolitikai helyzetértékelésében egyenként vette sorra a globális „játékosokat”. Az Egyesült Államokkal kapcsolatban kifejtette, hogy egyedül ez a nagyhatalom képes szövetségi rendszer kiépítésére, katonai erejénél, hadiparánál és tartalékai folytán: erre semmilyen más hatalmi góc, beleértve az Európai Uniót és Oroszországot, nem képes. Nógrádi György szerint, ha Putyin után jönne egy gyengébb orosz elnök, Kína számára felértékelődnének a cári Oroszország idején elorzott hajdani kínai területek. Ma is tartja magát a kínai mondás, hogy Vlagyivosztok régi kínai város…

A városházi beszélgetésen szó esett a nagyhatalmak hírszerző szolgálatairól, a lehallgatásokról. Az oroszoknak sikerült kijátszani a modern műholdas technikát: a Krím megszállása idején ugyanis írógéppel írt üzeneteket továbbítottak futárok segítségével célba. Kitért az „öt szemre” is: ez az angolszász államok, az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland összefogását jelenti, aki más államokat (a jelentkező franciákat) nem engednek be maguk közé. Szólt az Egyesült Államokban hamarosan bekövetkező demográfiai változásokról. Tavaly volt az első év, amikor az újszülöttek 51 százaléka az afroamerikai, a spanyol és ázsiai származású etnikumhoz tartozik.

A biztonságpolitikai szakember sok nyugtalanító részletet árult el a menekültekkel kapcsolatban. A kiindulásnak tekintett „arab tavasz” valós nyugatellenes indulatokból fakadt, hiszen a globalizáció legnagyobb vesztese a hatalmas kiterjedésű arab világ: a térségből a nyugati tőke nagy része óriási gazdasági nehézségeket okozva vonult ki, ami előidézte a társadalmi robbanást. A legfontosabb, hogy Európa a kezdetektől nem tudta érdemben kezelni a tömeges bevándorlást, kontrol nélkül, jobbára embercsempészek segítségével jöhettek be az európai országokba a migránsok, köztük vélhetően sok kiképzett terrorista is. Erre utalnak a párizsi és brüsszeli merényletek is. Európa jövőjét reálisan veszélyezteti annak lehetősége, hogy az öreg kontinensen élő muszlimok valamilyen formában egyesülnek és szorosabbra fűzik kapcsolataikat az Iszlám Állammal. Albánia, Bosznia, Koszovó, Hercegovina területén ma is vannak kiképző központok.

(Forrás: kemma.hu)


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot