Hírek
2012. 10. 17.
Beindultak a pozitív folyamatok!

Az elmúlt hónapokban több strukturális átalakítás is zajlott a városban. Pletykák, találgatások próbálták elfedni a valóságot. Dr. Molnár Attila polgármester most a tényekről beszél.

Polgármester Úr, mielőtt a komolyabb témákba belevágnánk, kérem, beszéljünk egy kicsit arról, hogyan telt a nyár? Sikerült pihennie, feltöltődnie?

Ha egy szóval akarnám megválaszolni,azt mondanám: gyorsan. Őszintén szólva a családomnak is és jómagamnak is szüksége volt a feltöltődésre. Sajnos év közben nagyon kevés időt tudunk együtt tölteni. Óriási a tempó. Ezért persze mind a feleségem, mind pedig a kisfiam hiányol a mindennapokban. Hozzáteszem, azt a hivatást, amit végzek, csak úgy lehet csinálni, ha az ember mögött ott a biztos háttér, a család. Ezért aztán köszönettel tartozók nekik. Nyáron végre jutott idő egy kis idő a pihenésre, így most újult erővel vethetem bele magamat a munkába.

E kellemes bevezetés után arra kérem, beszéljünk a helyi kérdéses ügyekről. Az elmúlt hónapokban rengeteg szóbeszédet lehetett hallani a Selye János Kórházzal kapcsolatban. Tegyük tisztába a dolgokat! Továbbá az ipari parki leépítések kapcsán adja magát egy másik érzékeny kérdés: mi a helyzet a térség álláskeresési mutatóinak alakulásával?

Köszönöm ezeket a kérdéseket. Aki ismer, az tudja, olyan ember vagyok, aki felelősséggel képes gondolkodni, nem hátrál ki, nem táncol el a problémák elől. Valóban a kórház ügyét többször, több fronton is fel kívánták használni politikai hisztériakeltésre. A legképtelenebb pletykák keringtek a városban. Most azonban már nyugodt szívvel és bizton állíthatom, biztatóak a jelek a kórház funkcióváltása kapcsán. Azt mindenki beláthatja, hogy a kormány által öröklött hazai egészségügyi rendszer, úgy, ahogy volt, finanszírozhatatlanná vált. Ezért volt szükség erre az országos funkcióváltási programra.

Mi itt Komáromban három lehetőség közül választhattunk. Vagy úgy hagyunk mindent, ahogy volt, és akkor ma nincs miről beszélnünk, a kórházat kellő finanszírozás hiányában bezártuk volna, az épületre lakat került volna, az ott szolgálatot teljesítő kiváló orvosok, nővérek és további egészségügyi dolgozók pedig kénytelenek lettek volna máshol, esetleg külföldön állást keresni.

Ez vállalhatatlan. A másik lehetőség, amit az országos egészségügyi szakma szeretett volna, hogy a komáromi kórház elfekvővé alakuljon át. Ebben az esetben mindenféle aktív ellátás megszűnt volna. Ezt sem kívántuk vállalni. A harmadik lehetőség pedig az volt, hogy mi állunk a funkcióváltás élére, és elősegítjük, hogy mielőbb átalakuljon a struktúra. Ezáltal finanszírozhatóvá válik és megmarad a kórházunk. Mondanom sem kell, hogy ezt az utat választottuk, és az élet egyre inkább döntésünk helyességét és jogosságát igazolja. Magát az átalakítást hosszadalmas vita előzte meg, de erről már
többször beszéltem.

Egyetlen célunk volt, hogy a komáromiak jobb és biztonságosabb ellátást kapjanak. Ennek eredményét ez év végére szerintem mindenki tapasztalni fogja. Mindenképpen pozitívum, hogy a struktúraváltás miatt senkinek nem kellett távoznia az állásából. Igazgató úrtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a reumatológia és a krónikus belgyógyászat, illetve az egynapos sebészet telt házzal működik. A járóbeteg-ellátás rendszerének kidolgozása folyamatban van. Egy-két hónapon belül állandó, szinte egész napos szakellátás lesz Komáromban. Összességében tehát egy olyan rendszer áll fel, amely biztonságosabb és finanszírozhatóbb lesz, mint a korábbi struktúra volt.

Sok szülőben felmerül a kérdés, vajon a gyermekellátás megmarad-e, mi történik, ha a gyermek az éjszaka folyamán, vagy épp a hét végén rosszul lesz, kihez forduljanak, kit hívhatnak segítségül?

Ahogy eddig is, a helyi gyermekügyeletet. Hangsúlyozom, hogy a gyermekellátás az alapellátás szempontjából bizonyos részben önkormányzati feladat is. Sikerült elérnünk, hogy a gyermekellátás teljes egészében 0-tól 24 óráig, tehát nonstop megvalósuljon itt Komáromban. Gyermekeink ellátása tehát ugyanúgy biztosított most, mint korábban, nem kell sem Tatabányára, sem más városba menni, ha a gyermek a rendes gyermekorvosi rendelési időn túl bármikor is rosszul érzi magát.

Mindezzel együtt persze nem szeretném kerülgetni a forró kását. Igen, van a funkcióváltásnak néhány negatívuma is. Az egyik ilyen, hogy nincs aktív belgyógyászati ellátás. Ha mondjuk, valakinek felszökik a vérnyomása, az kap egy elsődleges ellátást a városban, de utána Tatabányára kell mennie. Szeretném elérni és igazgató úrral is beszéltem arról, hogy az aktív ellátás 15-20 ágyon tovább működjön itt helyben, a Selye János Kórházban. Ennek érdekében mindent el fogok követni, ez a következő hónapok egyik fontos feladata lesz. Ugyanakkor összességében gondolom a funkcióváltás rendben, zökkenőmentesen és a betegek szempontjából maximális biztonság mellett zajlott le. Ettől függetlenül a rendszer még finomhangolást igényel, ez alatt az aktív belgyógyászatra és a szakrendelői óraszám megemelésére gondolok. Ezek reményeink szerint néhány hónapon belül rendeződnek, és akkor valóban magasabb szintű és biztonságosabb orvosi ellátásban részesülhetnek a komáromiak.

Visszatérve kérdésem második felére, hogyan alakultak Komáromban az álláskeresési mutatók, és milyen az önkormányzat munkahelyteremtési stratégiája?

A munkahelyteremtési stratégiának több szempontja van. Nem feledkezünk meg a helyi kis- és középvállalkozásokról, ők továbbra is pályázhatnak a Komárom - Esztergom Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal közösen létrehozott több tízmilliós önkormányzati alapból. Ezenkívül zajlik a közmunka program és persze itt van az ipari park is. A Nokiával kapcsolatban több hír is szárnyra kelt a városban. Itt is a legképtelenebb pletykáknak, rosszindulatú politikai hangulatkeltésnek, üzengetésnek lehettünk tanúi.

Azt gondolom, a társaság legfontosabb üzenete, hogy itt van, egyetlen európai gyárként. Gondoljon bele, a finn vállalat valamennyi európai üzemét bezárta már. A finnt is. De a magyarországi, a komáromi működik. Az, hogy az okostelefonok gyártásában Komárom zászlóshajó lett, elsősorban a kormányzatnak és a gyár vezetésének, és egy kicsit talán nekünk is köszönhető. Érdekünk, hogy a Nokia sokáig itt maradjon, hiszen 2100 családnak ad kenyeret. A térség legnagyobb foglalkoztatója és a legnagyobb adózója is egyben. Ez pedig a város költségvetése szempontjából egyáltalán nem mellékes tény. Egyébként világviszonylatban történő összehasonlításban sem találkoztam olyan leépítési filozófiával, ahogy az a cégnél zajlott. Az összes állásbörzén kint voltam, sokat beszélgettem a komáromi dolgozókkal, így ezt ők is megerősíthetik. Az elbocsátott dolgozók megemelt végkielégítést és megemelt munkahely keresési támogatást kaptak. A társaság jelentős mértékben támogatta a vállalkozóvá válást is.

A Bridge-programnak köszönhetően olyan állásokat kínáltak, amelyek a versenyszférában vannak. Sokan azt gondolják, hogy a létszámleépítés miatt a munkanélküliségi mutatóink romlottak. Épp ellenkezőleg, az átképzési programoknak köszönhetően nagyon sokan el tudtak helyezkedni. A munkanélküliségi rátánk 7,6 %, ami a megyében a második legjobb, csupán Kisbér előz meg bennünket 7,4%-kal. A megyei átlag pedig 8,5 % körül mozog. Ebben szerepe van a közmunkának is. Jelenleg 118 embert foglalkoztatunk. Vannak még csiszolnivalók, nem egyszerű a feladatunk, viszont jó az irány. Nagyon fontosak a helyikis-és középvállalkozások, hiszen munkahelymegtartó szerepük van. Ugyan nem akkora volumennel mint korábban, de a Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal tovább folytatjuk azt a programot, amelynek segítségével a vállalkozók a pályázatokon önerővel részt tudnak venni, de erről már az imént beszéltem.

A biztonságot és a közös döntéseket továbbra is fontosnak tartja?

Természetesen. Azt szoktam mondatni, hogy biztonság tekintetében két fajtáról beszélhetünk: a szociális- és a közbiztonságról. Ez utóbbinál javuló a tendencia, hiszen működik a 24 órás megerősített közterület-felügyeletünk, amelynek van egy ingyenesen hívható zöld száma (06-80-102-653). Csak júliusban több mint 400 hívás érkezett, ez is bizonyítja, hogy igény van rá, és akomáromiak magukénak érzik a szolgálatot. Komoly támogatásban részesítettük a rendőrséget is, hogy a túlórákat ki tudják fizetni, így a városban állandó a rendőri jelenlét.

Ami a szociális biztonságot illeti, 203 bérlakással rendelkezünk, amit szociális alapon adunk ki. A rendszer teljes áttekintése folyamatban van. A képviselőtársakkal munkaértekezleteken vitatjuk meg a felmerülő problémákat. Nézetem szerint szét kell választani, hogy ki az, aki saját hibájából, és ki az, aki önhibáján kívül nem fizet. El kell dönteni, hol teszünk lépéseket. Természetesen központi forrásokra is szükségünk van, hogy további bérlakásokat tudjunk építeni. A következő hónapokban előrelépések várhatóak ezen a területen. Az elmúlt két évben meghoztuk valamennyi fontos stratégiai döntést, innentől az építkezés ideje jön.

Rendszerszintű átalakítással a következő két évben már nem számolok. Elmondhatom, hogy a folyamatok pozitívak, amit az is igazol, hogy a tervezettnél valamennyivel nagyobb adóbevételre számíthatunk idén. A jövőben a lehető legtöbb időt szeretném a komáromiak körében tölteni. A város minden területén fogadóórákat, bejárásokat, fórumokat, találkozókat tervezek, hogy az itt élők minden gondját testközelből ismerjem meg, és lehetőség szerint orvosoljam azokat. A legfontosabb, hogy együtt, közösen építsük fel a jövőnket itt helyben, Komáromban, a mi városunkban.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot