Hírek
2014. 09. 16.
A hit összetartó ereje

Baba-mama klubból indult, mára viszont kicsiket, anyukákat és apukákat tömörítő csoporttá vált a Szent Család Közösség, akik szívesen töltik együtt mindennapjaikat. Életüket nagymértékben befolyásolja a katolikus hitélet, azonban szívesen maguk közé fogadnak bárkit, aki elfogadja nézeteiket.

Egy helyi anyuka fejéből pattant ki az ötlet, hogy baba-mama klubot kellene létrehozni Komáromban. A helyi közösségi házban, a nyári időszakban pedig egymásnál találkoztak heti egy alkalommal. A csoport szépen bővült, de egyre több anyuka ment vissza dolgozni.

– Akkor kezdtünk el azon gondolkozni, hogy más formában kellene megvalósítani ezt a közösségi életet, így jött a Szent Család Közösségének ötlete, melybe már nem csak az anyukák és a babák, de az apukák is beletartoznak. Ez a 2-3 év olyan jól összekovácsolta a társaságot, hogy a heti egyszeri találkozókon kívül más egyéb közös programot is szervezünk. Például családi napot vagy közös kirándulást. Idén Erdélybe mentünk – tudtuk meg Maklári Zsófiától.

A csütörtöki találkozók alkalmával sokat zenélnek, énekelnek, ha pedig valamilyen ünnep közeledik, arra külön készülnek. Együtt festik a tojásokat vagy készítik el a karácsonyi díszeket. A közösségi élet a babákra is jó hatással van, hiszen megszokják a többi gyermek közelségét, így a későbbiekben nem jelent számukra megpróbáltatást a bölcsőde vagy az óvoda, sőt a vasárnapi miséket is egyfajta játékos tevékenységnek fogják fel, ahol együtt lehetnek. Az anyukák közt igen jó barátság alakult ki, sokan lettek egymás gyermekeinek keresztszülei, sőt az újonnan jövőket is szívesen látják, ha elfogadják, hogy ez alapjaiban egy katolikus értékrendet valló közösség. A Szent Család Közösség alapító tagjai közt volt Mohácsi Péterné Nemes Katalin is, aki tíz évvel ezelőtt Budapestről költözött Koppánymonostorra.

Sokan kérdezték, hogy nem furcsa-e a nyüzsgés után a kisváros csendessége. Én pont ezt szeretem benne, hogy a zöldben sétálhatunk a gyerekekkel, hogy tudom, hogy ki a szomszédom, tudom, hogy kitől vásárolok a kisboltban, hogy kire bízom a gyermekeimet. A kisvárosi környezet sokkal emberibb, akár az ügyintézést, akár a személyes kapcsolatokat nézzük. A mai ember legnagyobb problémája az elszigetelődés. Nagyon felpörgött az életritmusunk, ezért tudatosan kell tennünk azért, hogy a közösségi életben részt vegyünk. Azt tapasztalom, hogy erre igényük van az embereknek – mondta Mohácsi Péterné Nemes Kata, aki maga is több közösség tagja, férje a sport lévén a Komárom Európa Futóegyesülethez csatlakozott.

A Mag-házban működő baba-mama klub és a Szent Család Közösség révén két gyermekük is megtapasztalhatja, hogy milyen egy csoporthoz tartozni.

Kisfiam 5, kislányom 3 éves, így egyelőre külön közösségbe még nem járnak. A mai gyerekek többségét a tévé és a számítógép „neveli fel”, ezért biztosítani kell nekik az életteret, akár a sport, akár a cserkészet vagy éppen a néptánc által. Fontosnak tartom, hogy az aktívan kereső férfiak, apák is kilépjenek a család kisebb közösségéből egy nagyobba, legyen szó egy focimeccsről, egy futóversenyről vagy valamilyen edzésről. Ezek testileg és lelkileg is feltöltik az embert. Vannak közösségek városunkban, de jó lenne, ha a számuk bővülne, hogy az eddig még sehová be nem kapcsolódott emberek is megtalálják a számukra legmegfelelőbb közösséget – vélekedett Mohácsi Péterné Nemes Katalin, aki szerint a közösségi élet által mi magunk is sokat tehetünk városunkért.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot