Hírek
2014. 12. 01.
Felújították a Szent Imrét

Az Új Széchenyi Terv 114 milliós és az egyházmegye 50 milliós támogatásának köszönhetően újult meg a Szent Imre Római Katolikus Óvoda és Iskola épületegyüttese. Az átadó ünnepségen tiszteletét tette dr. Pápai Lajos megyéspüspök, Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, köznevelési államtitkár, Pados József kanonok úr, és dr. Molnár Attila polgármester.- A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda nagy ünnepét üli. A megújulás ünnepét, és egyben főpásztori áldást kér a megszépült, igazán 21. századi módon felújított épületegyüttesre, amely a gyermekek keresztény szellemű nevelésének, oktatásának a helyszíne – mondta az ünnepségen az intézmény igazgatónője, Peredi Ágota.

Az 1923 és 1926 között épült iskola megszentelt falai közé állami intézmény, középiskola és kollégium került, ahol közel öt évtizedig méltatlan szellemiség uralkodott. Állagmegőrzésre, felújításra senki nem fordított gondot. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően az intézmény több mint 114 millió forintos támogatásban részesült, amiből megvalósulhatott az épületenergetikai korszerűsítés, a zárófödém, és a homlokzat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a napelemes rendszer kiépítése, valamint az iskolaépület teljes tatarozása is. Az intézmény 1997-es létrejötte óta nem ez volt az első felújítás, öt alkalommal került már sor munkálatokra, új konyha és ebédlő létrehozására, az óvoda megépítésére, ablakcserékre, illetve új vizesblokkok és öltözők kialakítására.

Az átadón Czunyiné dr. Bertalan Judit elmondta, ennek a fejlesztésnek üzenete van.

– A dolgok kezdenek rendbe jönni, ember és Isten, egyház és állam között. Az egyházi iskoláknak küldetésük van. Tudjuk jól, hogy az iskola mindig több mint egy épület, mint egy tantestület, vagy a tanulók közössége. Az iskola egyet jelent a tudással, a tudás pedig a hálaadással. A másik üzenete pontosan ez a hála, hogy hálát tudunk adni azért, amink van – hangzottak a köznevelési államtitkár szavai.

A felújítást az egyházmegye is támogatta, további 50 millió forintból valósították meg a tetőrenoválást, a vízelvezetést, az esztétikus bejárati ajtók beépítését és a kápolna sérült udvari ablakának cseréjét.

– Fontos, hogy egy közösségben megmaradjon a hit és a remény. Legyetek büszkék arra, hogy ilyen iskolába járhattok. Az ajándékot, amit kaptatok, szorgalommal és jó magaviselettel háláljátok meg – intézte szavait dr. Pápai Lajos megyéspüspök az óvoda és iskola gyermekeihez, akik az ünnepségre színvonalas verses-zenés összeállítással készültek.

A jövőbeli tervek közt szerepel az intézmény udvari burkolatának és folyosóinak felújítása is.


Galéria: Felújították a Szent Imrét
Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot