Hírek2016. 06. 20.
„Isten fiatal. Övé a jövő!” - felavatták a Mindszenty-szobrot

Mindszenty József a 20. századi magyar katolikus egyház egyik legkiemelkedőbb alakja. Kligl Sándor szobrászművész alkotását dr. Pákh Tibor - Komárom díszpolgára - adományozta a városnak a Jézus Szíve Római Katolikus Nagytemplom felszentelésének 80. évfordulója alkalmából. Az eseményen jelen volt Soltész Miklós államtitkár, Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, Molnárné dr. Taár Izabella, a komáromi járási hivatal vezetője, dr. Molnár Attila polgármester, Pápai Lajos győri megyés püspök, Pados József címzetes apát, székesegyházi kanonok, komáromi plébános, valamint az adományozó, dr. Pákh Tibor.


A szoboravató ceremónia ünnepi szentmisével kezdődött. Ez alkalommal köszönt el a komáromi híveket évtizedekig szolgáló Pados József címzetes főapát, székesegyházi kanonok, komáromi plébános. A szentmisét követően a résztvevők kivonultak az emlékparkba, ahol elsőként Czunyiné dr. Bertalan Judit mondott ünnepi beszédet. Az országgyűlési képviselő kiemelte: Mindszenty József és dr. Pákh Tibor példát állítottak elénk, hogyan lehet hittel, Isten- és hazaszeretettel, kompromisszumok nélkül, igaz életet élni.

- Legyen ez a szobor mementó és útmutató mindnyájunk számára - hangzott Czunyiné dr. Bertalan Judit beszédében.

A szoboravatáson ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

- Ma a szoboravatás és a Jézus Szíve nagytemplom fennállásának 80. évfordulója mellett iskolai évzáróra is sor került. Az iskola az erény és a tudomány hajléka. Ha az oktatásban nem kap helyet az erkölcsösség, a és a közösségi szellem, akkor a puszta tudomány csak romboláshoz vezet. Minden gyermekben ott van a jó, a tehetség. Ezt előhozni a szülők és a pedagógusok dolga. Úgy hiszem, hogy erénnyel, erkölccsel, hittel és tudománnyal a mai fiatalok és élhetnek olyan példaértékű életet, mint Mindszenty József hercegprímás vagy mint dr. Pákh Tibor. Sokan hangoztatják, hogy a kereszténységnek nincs jövője, én azonban úgy gondolom, hogy mi ma itt utat és jövőt tudtunk mutatni, nem csupán a fiataloknak, de a nemzeteknek és Európának is - mondta Soltész Miklós.

Az ünnepi ceremónián közreműködött Oláh Kálmán, a Kultsár István Szakközépiskola tanára, valamint Hegedűs Béla és kamarazenekara. Kligl Sándor alkotását Soltész Miklós államtitkár, dr. Molnár Attila polgármester, dr. Pákh Tibor és Pados József plébános leplezték le. Az alkotást Pápai József győri megyés püspök áldotta meg.

Mindszenty József bíboros, Esztergom érseke, hazánk utolsó hercegprímása volt. Üldözték a nyilasok és a kommunisták is. Életútja bebizonyította, hogy a Rákosi- és a Kádár-korszak vezetőivel, valamint a nyilas diktatúrával az egyház csak elvtelen, erkölcstelen és megalázó kompromisszumot tudott volna kötni, ennek pedig a bíboros sziklaszilárdan ellenállt. 1949. februárjában koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélték, amit később külföldi nyomásra házi őrizetre enyhítettek. Aktív résztvevője volt az 1956-os forradalom és szabadságharcnak, melynek leverése után az amerikai nagykövetségen kapott menedéket. 1971-ben szándéka ellenére, de a pápának fogadott engedelmessége miatt, elhagyta az országot, hogy a bécsi szemináriumba, a Pazmaneumba menjen. Itt élt 1975-ben bekövetkezett haláláig. Holttestét végakarata szerint Mariazellben helyezték el, hamvait 1991. május 4-én hozták haza és helyezték örök nyugalomra Esztergomban.

Dr. Pákh Tibor 1924-ben született Komáromban. A második világháború utolsó évében szovjet fogságba esett, ahonnan 1948 őszén térhetett vissza Magyarországra. 1956. október 25-én a Kossuth téri sortűzben megsebesült. 1960-ban ellenforradalmi tevékenység vádjával - politikai tanulmányok írásáért - letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amit később 15 évre mérsékeltek. A börtönben több alkalommal folytatott éhségsztrájkot, ami miatt elektro- és inzulinsokkal kezelték. 1971-ben elmebeteggé nyilvánították, szabadlábra, de ugyanakkor rendőri felügyelet alá helyezték. A 80-as években többször letartóztatták, mert nyilvánosan követelte Mindszenty József hercegprímás rehabilitációját és a szovjet csapatok távozását az országból. A Kádár-rendszerben az ellenzék legendás alakja volt, bár egyik tömörüléshez sem csatlakozott. 2011-ben Komárom díszpolgára lett, 2013-ban a Magyar Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki.

A Jézus Szíve Római Katolikus Nagytemplom a modern magyar egyházművészet jelentős alkotása, a Bauhaus stílusú épület Körmendy Nándor tervei alapján készült. 80 esztendővel ezelőtt Breyer István győri püspök szentelte fel. A háromhajós templom belsejét a 30-as évek kiváló képző- és iparművészeinek alkotási díszítik.


Galéria: Felavatták a Mindszenty-szobrot