Hírek
2017. 09. 18.
100 éves a komáromi baptista gyülekezet

A kerek évforduló kapcsán szeptember 16-án megemlékezést, 17-én pedig hálaadó istentiszteletet tartottak az Arany 17. Rendezvényközpontban. Az előbbin Turi Bálint alpolgármester, míg az utóbbin dr. Molnár Attila polgármester is részt vett.A Duna felső folyása mentén a baptista misszió Neszmélyen kezdődött az 1895-ös évek tájékán. A misszió egyik tagja, Pék Sándor 1912-ben költözött Komáromba, aki mint pékmester az üzletében vásárolt süteményt traktátusokban, hívő történeteket tartalmazó papírokba csomagolta.

A helyi baptista gyülekezet tényleges indulása az 1916/17-es évre tehető. Nem sokkal később felvetődött az imaház építésének gondolata. 1926 nyarán a gyülekezet 4000 pengőért megvásárolta azt az épületet, amely azóta is imaházként szolgál. A komáromi gyülekezet ekkoriban 10 főt számlált, de hozzá tartozott Őrszentiván, Nagyszentjános, Ács, Szőny, Neszmély, Nyergesújfalu, Bajót, Nagysáp, Tokod, Annavölgy, Sárisáp és Esztergom is, összesen 77 hívővel. Komárom Boros Mihály körzeti lelkipásztor ideköltözése után vált központtá.

A gyülekezetet jelenleg Mészáros Sándor vezeti. A gyülekezet életében a legfontosabb esemény a bemerítkezés, mikor a megtérését, az Isten iránti elköteleződését pecsételik meg.

A hagyományok szerint a megszületett gyermekeket ünnepi istentiszteleten mutatják be az Úrnak. Ezen alkalmakkor a gyülekezet és a szülők arra tesznek fogadalmat, hogy úgy nevelik a gyermekeket, hogy tudatos korukban megtérhessenek.

A vasárnapi istentiszteleteken gyermekfoglalkozásokat tartanak, bibliai történetbe ágyazott bibliai igazságokat tanítanak.

Minden évben ősszel hálaadó napot rendeznek, ahol visszaemlékeznek az elmúlt év áldásaira, csodáira, amit az Istennel járva megéltek. Ilyenkor vendég lelkipásztor szolgál köztük.

A gyülekezet küldetésnyilatkozata szerint a céljuk, hogy komáromiként Krisztus kegyelmét közvetítsék a komáromiak felé. Vágyuk az is, hogy a gyülekezet a környezetére pozitív hatást gyakorló legyen.

"Az elmúlt 100 év azért volt lehetséges, mert Ő akarta, hogy a gyülekezet jelen legyen. S hogy hány éve van még a gyülekezetnek? Hisszük, hogy addig munkálkodhatunk, míg Ő visszajön.”

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten dr. Molnár Attila polgármester méltatta a gyülekezet közösségalkotó és megtartó erejét. Kiemelte, hogy az elmúlt 100 esztendőben a gyülekezet túlélte az első és a második világháborút, a tanácsköztársaságot, a kommunista hatalomátvételt, ’56-ot, az állampárti évtizedeket, így vált az összetartozás és a szeretet szimbólumává.


Galéria: 100 éves a komáromi Baptista gyülekezet
Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot