Hírek
2020. 02. 11.
Így alakul át a Jókai liget zöldfelülete

Nemrég megkezdődött a Zöld Város projekt, amelynek keretében nem csupán a liget teljes zöldfelülete újul meg, de a rendezvényteret is átépítik a szakemberek, sőt zenepavilon is épül. A környező utcák új burkolatot kapnak, csakúgy, mint a Brigetio Gyógyfürdő parkolójának egy része is.Havran Tóth Bernadett környezetvédelmi referenstől megtudtuk, hogy még a tervezés során vizsgálták a terület faállományát, felmérték a fák egészségügyi állapotát.

- A tervezett burkolatok, építmények miatt egyetlen fát sem kellett kivágásra jelölni, azonban a műszeres vizsgálatok néhány esetben olyan állapotromlást mutattak ki, hogy a személyi sérülések elkerülése, valamint a balesetveszély miatt elkerülhetetlen a kivágásuk, visszametszésük. A ligetben a rendezvénytér közelében két nyírfa kerül eltávolításra, tíz elöregedett vadgesztenyefa sorsát pedig további műszeres statikai vizsgálat dönti el.

A növények pótlására a területen több virágzó fa kerül elültetésre, illetve többszintű cserjeszintet is kialakítanak a szakemberek. A Táncsics utcában cserélik az idős, korhadt gömbakácokat, díszítőcserjéket telepítenek, illetve dézsás gömbkőriseket helyeznek ki, a Brigetio Gyógyfürdő parkolójánál pedig az elöregedett juharfák cseréje várható.

- A Városgazda Kft. a többi gömbakácot állapotuknak megfelelően folyamatosan cseréli. Összességében több fa kerül elültetésére, mint kivágásra, a fejlesztési területen pedig háromszintes növényállományt alakítanak ki. A fürdőbe és ligetbe látogatókat a felújítás után esztétikus, változatos növényállomány, megszépült zöld környezet fogadja majd –
tette hozzá a Havran Tóth Bernadett.

A zöld témához tartozik, hogy nemrég harmadízben rendeztek kertészkonferenciát Sóstón. A cél a szakmai egyeztetés, az egymástól való tanulás, az egyes települések virágosítási, illetve zöld programjának megismerése és megismertetése volt. A konferencia meghívottjai között a főváros, Kazincbarcika és Szeged mellett Komárom szakmai képviselői is jelen voltak. Mindezen túlmenően az a megtiszteltetés is érte településünket, hogy a Városgazda Kft. egyik munkatársának személyében az idei évtől komáromi delegáltja is lett a Virágos Magyarország verseny regionális zsűrijének.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot