Hírek
2020. 06. 10.
Önkéntesek takarították ki az észak-komáromi erődöt

Az utóbbi években az erőd karbantartására közfoglalkoztatott munkatársakat alkalmazott a város, de a jelen helyzetben erre nincs lehetőség. A karantén időszak tíz hetében a nem kívánt növényzet tovább növekedett, veszélyeztetve a több száz éves falak épségét.


Andrej Ozimy, a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet igazgatója elmondta, arra gondoltak, hogy a június 8-i nyitjás előtt megkérik a komáromiakat, hogy segítsenek a takarításban. Olyan fákat, növényzetet távolítottak el a sáncokról, melyek gyökereikkel ronsolják az ódon falakat.

Az önkéntesek közül, többen is segédkeztek már az erőd tisztításánál, számukra ez nemcsak munkát jelent. Támok Magda önkéntes hangsúlyozta, ez a takarítás azért fontos, mert sok jóindulatú komáromi összefogásának eredménye. Szuri András kiemelte, a város több korosztálya is képviselteti magát, fiatalok, idősek. Mindig vannak új önkéntesek.

A szervezők havonta szeretnék meghirdetni az önkéntes munkát. Az erőd megkezdett felújítási munkálatai egyelőre szünetelnek, és nem tudni, hogy mikor folytatódhatnak, mivel a járvány a pályázati elbírálásokat is meghosszabbította. A tervezett munkák során szeretnék a kaszárnya tetejét befejezni, új fogadóhelységet kialakítani, új trafóállomást építeni. Ez utóbbi jelentősebb fesztiválokhoz biztosítana áramforrást, így az erődrendszer észak-komáromi része jelentős kulturális és turisztikai központt válna. A cél mihamarabbi eléréséhez, nulla eurós bankjegyet bocsátottak ki, amelyből eddig négyezer darabot adtak el, így részben sikerült pótolni a kieső bevételeket.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot