Hírek
2020. 08. 17.
Német befektetőkkel fejlődik tovább a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.

A bajor Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki.

Dr. Molnár Attila városunk polgármestere, dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Csorba Zsolt a Sano Modern Takarmányozás Kft. ügyvezetője, dr. Vida Sándor a Solum Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója és Czunyiné Dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője augusztus 14-én sajtótájékoztató keretében ismertették a befektetés okait, jelentőségét, előnyeit a vállalkozás és a régió számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, az ügylet az első külföldi tulajdonszerzés egy stratégiai ágazatban, amelyet a kormány engedélyezett az ellenséges felvásárlások megakadályozására hozott törvény értelmében.

Az államtitkár kiemelte, a Sano a vételáron túl a következő két évben 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki Komáromban, ahol a legmodernebb leghatékonyabb és legállatbarátabb technológiát hozza létre. A fejlesztések során a Solum szarvasmarha telepén a tejelő tehenek számát 900-ról 2000-re növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig 500 kocáról 1200-ra emelik az állományt.

A Sano és a Solum betekintést kíván nyújtani a modern állattenyésztés mindennapjaiba is. Ennek során együttműködés jön létre a győri Széchenyi István Egyetemmel. A későbbiekben együttműködés jön létre a Sano, a Solum és a helyi szakképzési centrum között is. Az oktatási projekt célja, hogy a szakképzésben tanulók első kézből ismerhessék meg a robotizált, digitalizált adatalapú és mesterséges intelligenciára épülő állattartást.

A Sano csatlakozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium Modern gyárak éjszakája és Modern Mintaüzem programjához is, hogy minden vállalkozás és érdeklődő betekintést nyerhessen a legmodernebb technológiák alkalmazásába. Ugyancsak csatlakoznak a Tanítsunk Magyarországért programhoz, amellyel a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat segítik.

- Ez a mezőgazdasági innováció rendkívül fontos városunk számára egyrészt a munkahelyek megtartása, illetve az új munkahelyek létesítésének szempontjából is - mondta dr. Molnár Attila polgármester. A városvezető hozzátette, mivel az önkormányzatok gazdálkodásának kereteit elsősorban a helyi iparűzési adó határozza meg, ezen keresztül komoly forrás kerül a költségvetés bevételi oldalára, amely forrásokat az önkormányzat fejlesztésre és beruházásra fog fordítani.

Csorba Zsolt, a Sano ügyvezetője az eseményen kiemelte, a Solum Zrt. mindig is innovatív vezető mezőgazdasági vállalkozás hírében állt. A Solum céljai, mindennapi tevékenysége egyezik a Sano elképzeléseivel. Terveik között szerepel a beruházások, fejlesztések indítása, amelyek során smartfarmot, digitalizált, a mesterséges intelligenciára épített mintagazdaságokat alakítanak ki, egyfajta tudásközpontot hoznak létre. Kiemelte, hogy a cég a szakmai turizmust is fejleszteni kívánja Komáromban.

Czuniyné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője a térség jövőjéről szólva zárszóként elmondta, a hazai munkaerő, a magyar szaktudás bármilyen beruházást sikerre tud vinni!


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot