Hírek
2020. 09. 04.
Iskolaőr biztosítja a rendet az Alapyban

Évnyitó ünnepséggel indult az Alapy Iskola tanéve szeptember 1-én Komáromban. Az esős időjárás miatt - a megfelelő óvintézkedéseket betartva - az alkalmat az intézmény tornatermében rendezték meg, kizárólag a kilencedikes tanulók részvételével. Az évkezdés egyik legnagyobb újdonsága, hogy technikummá és szakképző iskolává alakult a tanintézet.Zsidi Henriett igazgatónő elmondta, hogy a technikum öt éves képzést takar. A negyedik év végén matematikából, magyar nyelv és irodalom, valamint történelemből tesznek érettségit a diákok, majd az ötödik év végén következik az idegen nyelvi érettségi és a szakmai-technikusi vizsga.

A technikum mellett ágazati alapoktatás is indul, egy, illetőleg kétéves alapoktatással, így szélesebb ismereti alapokra helyezhetik a tanulók a szakmai tudásukat. Az a diák, aki ezt a lehetőséget választja, annak az első és a második tanév végén is ágazati szintvizsgát kell tennie, mely felhatalmazza őket, hogy kimehetnek a duális képzésre, azaz külső munkahelyekre.

A tanévkezdéssel együtt elindult az iskolaőr program is, mellyel kapcsolatban az intézményvezető elmondta, hogy éltek ezzel a lehetőséggel és kérték, hogy a komáromi intézményben is végezzen szolgálatot iskolaőr, egyrészt a házirend betartatására, másrészt pedig az esetlegesen felmerülő agresszió visszaszorítása okán. Az iskolaőröknek visszatartó erejük lehet mind a verbális, mind pedig a fizikai erőszakkal szemben – bár megjegyzem, évi egy-két incidenst leszámítva nem jellemző az erőszakos viselkedés iskolánkban – tette hozzá Zsidi Henriett.

Az iskolaőri teendőket Takács Tünde Luca látja majd el, feladata lesz többek között a rendfenntartás, a bűnmegelőzés, a diákok, a tanárok és a szülők védelme.

Az iskolaőr elmondta, hogy édesapja is városunkban végez rendőri szolgálatot, édesanyja pedig pedagógus, s ez nagyban motiválta, hogy a közbiztonságot és a bűnmegelőzést a pedagógiával ötvözve segíthessen, ahol tud.

Az iskolaőri ügyelet hétfőtől péntekig tart majd, a tanítási idő alatt, reggel hét órától, délután háromig, illetve szükség esetén akár későbbi órákig is.

Az Alapyban a 2020/2021-es tanévét egyébként közel 300 diák kezdte meg, nappali és felnőtt tagozaton. Az intézményen fodrász, autószerelő, hegesztő, festő, divatszabó és villanyszerelő szakembereket képeznek.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot