Hírek
2020. 09. 04.
Kadéttábor a Kempelenben

Tartalmas programsorozat részese lehetett a mintegy félszáz főből álló diákcsoport, amely részt vett a Kempelen Farkas Középiskola jóvoltából szervezett augusztus végén szervezett három napos „békatáboron.”A programnak több célja van: egyrészt, hogy a szeptemberben kezdő honvéd kadét diákok megismerjék egymást és a pedagógusaikat, illetve, hogy hozzászokjanak a kadét léthez.

Kerekes László létesítményvezető elmondta, hogy az első napon a táborba érkezők megismerkedhettek egymással és magával, a helyszínnel, megkapták a honvédség által a számukra biztosított formaruházatot, elfoglalták a kollégiumi szállást, majd átmehettek a Monostori erődbe, ahol elindult a szakmai ütemterv.

Másnap Tatán folytatódott a képzés, ahol a lövész dandárnál, szakmai programon belül, gyakorlópályán mutathatták meg képességeiket, tudásukat a csapatok, ezt követően pedig a szomódi lőtéren tettek látogatást a leendő kadétok, ahol a különféle haditechnikai eszközök használatát tesztelték.

Később kisvasúttal Tatára utazott a csoport, ahol sárkányhajóztak, majd a mátrix futást követően a programba még belefért egy városnézés is. A harmadik napon a komáromi gokart pálya volt a helyszín, ahol nem csupán gokartoztak, de kipróbálták a légfegyvereket, a paintball és a lézer fegyvereket is. A tábor ideje alatt a fiatalokat külön rajokra bontották, így egymás közt is versenyezhettek.

Kerekes László elmondása szerint az iskola többek közt azért is állt a honvéd-kadét képzés mellett, mert az öt év alatt a tanulók olyan szakmát tanulhatnak, amellyel mind a polgári életben, mind pedig a fegyveres erőknél, vagy éppen a honvédség, katasztrófavédelem és a rendőrség berkein belül is boldogulhatnak.

Az oktatási intézmény országos beiskolázású, a kollégium pedig az iskola területén belül helyezkedik el, ahová a leendő hallgatók az ország különböző pontjairól érkeztek.

- Az iskola mellett, a Magyar Honvédség 6-os Területvédelmi Ezredének 12-es Területvédelmi Zászlóalja is nagy segítséget nyújtott a képzés napjaiban, amely a szakmai alapokat teremtette meg a programhoz és a beillesztő táborok szakmai irányítását végezte - mondta el Ubornyák Attila főhadnagy.

A kadét program egyre népszerűvé válik a fiatalok körében, melyre ékes bizonyíték, hogy idén a harmadik évfolyam indult el az intézményeben, ugyanakkor elmondható, hogy többszörösére nőtt a szakra való jelentkezés is. A honvéd-kadét képzés öt évig tart, az ötödik év végén a diákok érettségi bizonyítványt és szakmai végzettséget is szerezhetnek.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot