Hírek
2020. 10. 22.
Visszakerült eredeti helyére a Bodor-gyűjtemény

A római kori tárgyakat a Bodor család az 1940-es évek elején, a szőnyi Doby családtól vásárolta meg. A tulajdonosok a gyűjtemény egy részét 2006-ban ajándékozták a Klapka György Múzeumnak. Az intézmény most a Nemzeti Kulturális Alap segítségével jutott hozzá a portfólio második részletéhez.


Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója, a több mint 100 darabos gyűjteménnyel kapcsolatban elmondta, hogy többek közt bronzszobrok, a germániai provinciából származó poharak, - köztük ritkaság számba menő, kúp alakú, cseppben végződő üvegpoharak-, üvegpalackok, feliratos kövek, kőből és csontból készült faragványok, Herkules-alakos és maszkos mécsesek kerültek az intézmény birtokába. A tárlat egyik legérdekesebb tárgya egy a XIX. században készült hamisítvány.

- A XIX. század végén a szőnyi paraszti családok csontokat és köveket faragtak, majd néhány hétig, hónapig trágyalében érlelték, amitől patinát kaptak a tárgyak. Ezt követően az elkészített alkotásokat római romok közé ásták, hogy később onnan szedjék elő a gyűjtők szeme láttára, mint eredeti római régiségeket. Ezek mellett különleges leletnek számít még egy kőből faragott, trónon ülő Jupiter – mondta el Számadó Emese.

A Bodor-gyűjtemény néhány darabja a Brigetio Gyógyfürdő előterében már évek óta látható.
A tárlat idővel az új múzeum épületben, a különböző tematikus tárgyak között kap majd helyet.
A gyűjtemény jelenleg a komáromi Klapka György Múzeum főépületében tekinthető meg.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot