Hírek
2020. 11. 13.
Felidézzük a népművészet hetének korábbi eseményeit

A kézművesség és a népi mesterségek megbecsülését mutatja, a Nyikus Anna népi iparművész által elindított, „népművészet hete” elnevezésű komáromi hagyományőrző eseménysorozat. Évről-évre, ebben az időben a népművészet iránti hódolat járja be a Petőfi Sándor Művelődési Házat, idén azonban a járványügyi helyzet ezt a színes programsorozatot is felülírta.


- A népművészet hetén kezdetben az értékmentő konferenciákra helyeztük a hangsúlyt, majd az alkalomhoz csatlakozott a Duna Népdalkör, amely nyilvános próbákat tartott, később pedig kézműves foglalkozásokkal, népművészeti előadásokkal, néptáncoktatással és néptáncbemutatókkal, végül a Napraforgó Citerazenekar jóvoltából citeratalálkozóval is bővült a program – idézte fel Nyikus Anna az elmúlt időszakot.

Az eseményen elsősorban a megyei népművészek vettek részt, a szakmai napra pedig az ország minden részéről érkeztek érdeklődők. A téma, a komáromi mesterségek köré szerveződött, nem véletlen tehát, hogy a komáromi láda és a komáromi bútorfestés is újra meg újra terítékre került.

A „Komáromi mesterségek” elnevezésű értékmentő program tizenöt éve indult útjára. Kecskés László múzeumalapító, helytörténész írásaiból és jegyzeteiből készült egy kötet, melynek alapján sorra tudták venni azokat a még élő mesterségeket, amelyek városunkban egykor a mindennapi élet részei voltak. Az előadásokon mások mellett olyan nagynevű előadók szólaltak fel, mint Kovács Attila, európai szintű versenyeket nyert csizmadia, vagy dr. Liszka József, a Magyarságkutató Intézmény főigazgatója.

A komáromi láda festésének kutatása, tanulása és tanítása, a Csoóri pályázatnak köszönhetően a vírushelyzet alatt is folyik. A környékbeli múzeumokon kívül Baján, Szabadkán, Győrött, és Csornán is zajlik a kutatás és a komáromi díszítés népszerűsítése.

Hamarosan kiadásra kerül, a komáromi láda kifestő könyv is, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósulhat meg.

A rendkívüli helyzetben az alkotók, ahol tudnak segítenek, maszkokat varrnak, önkéntes munkát vállalnak. Mindemellett pedig bíznak benne, hogy a rendkívüli helyzet elmúltával, jövőre ismét elindulhatnak a népművészeti képzések, hogy egy év kihagyás után újra együtt ünnepelhessenek.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot