Hírek
2020. 11. 13.
Dobogós helyen végeztünk a 27. Európai Madármegfigyelő Napokon

A témával kapcsolatban Bátky Gellérttel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrével beszélgettünk.


27 évvel ezelőtt alakult meg az „Európai Madármegfigyelő Napok” programsorozat. A projekt célja, hogy Európa szerte egy időn belül, minden országban figyeljék meg, hogy milyen számban vannak jelen az egyes madárfajok az adott területeken.

Az alkalmat október első hétvégéjére ütemezték be. A kezdeményezés fő célja egyrészt tudományos, – többek közt vizsgálják, hogy melyik madárállomány létszáma miként növekszik, vagy csökken – illetve a szemléletformálás, a tudás átadás, és az emberek ösztönzése, hogy közösen tartózkodjunk a természetben. A résztvevőkhöz általában egy olyan szakember is csatlakozik, aki felvilágosítást tudott adni az egyes madárfajokról.

- A program sikeresnek volt mondható, hiszen szép számban jelentek meg érdeklődők. Először testközelből figyelhették meg a madarakat, hiszen 50-60 -jobbára énekesmadarat- sikerült befogni és meggyűrűzni. Ezt követően a közeli halastavak körül tartottunk bakancsos túrát, ahol a vízi madarakat tanulmányoztuk – mondta el Bátky Gellért.

A túra során különleges madárfajok is megmutatták magukat a négy helyszínen. A vízimadarak, az örvös galambok, a ragadozó madarak mellett legnagyobb példányszámban a seregélyt számolták, hozzávetőlegesen mintegy 250 ezer darabot.

A megfigyelt madarak számát végül összesítették, majd a magyarországi központba küldték, végül az adatok belgiumi összesítő központba kerültek.

A legtöbb madarat Finnországban regisztrálták - mintegy 2,5 milliót, ahol a tömegfaj az apáca lúd volt – Magyarország a harmadik helyen végzett. Hazánkban a hatalmas seregély példányszám mellett 30 ezer nyári ludat és 30 ezer darvat számoltak össze.

Bátky Gellértet a gólya gyűrűzés kapcsán arról is megkérdeztük, hogy miként alakul a gólya populáció Komárom-Esztergom megyében, mellyel kapcsolatban elmondta. hogy idén nagyon jó éve volt a megyei gólya állománynak, hiszen négy új pár is érkezett. Összesen mintegy 20 párt figyeltek meg a térségben, amelyből 19 sikeresen ki is költötte a fiókákat.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot