Hírek
2020. 12. 21.
Tájékoztató az engedély nélkül létesített kutak fennmaradásával kapcsolatban

A járvány miatt ismételten haladékot kaptak a kutak tulajdonosai, így ez év végéig még nem kell bejelenteni az ingatlanjaikon használt vízlétesítményeket.


Az országgyűlés idén tavasszal döntött arról, hogy az engedély nélkül létesített kutak fennmaradási engedélyezését 2023. december 31-ig kezdeményezhetik a tulajdonosok. Amennyiben ezt mégsem teszik meg, úgy 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni.

- A kút nem érinthet vízbázis védelmi védőterületet, nem érinthet réteg vagy karszt vizet, az éves vízfogyasztás felső határa 500 m3 lehet és csakis „nem gazdasági” céllal használhatók ezek a kutak. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a kérelmező csak magánszemély lehet és a kút házi vagy háztartási ivóvíz igényt kell, hogy szolgáljon. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz kell fordulni – tájékoztatott Polgár Krisztina, műszaki ügyintéző.

A jegyzői tájékoztató, illetve a kérelem, a www.komarom.hu illetve a www. zoldkomarom.hu oldalról tölthető le.

A kérelem ásott és fúrt kutakat különböztet meg, mellyel kapcsolatban Polgár Krisztina úgy fogalmazott, hogy az az ásott kút esetében elég, ha a tulajdonos nyilatkozik, de fúrt kút esetében kamarai tagsággal rendelkező szakember aláírása is szükséges. A vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárás ügyintézési határideje 60 nap.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot