Hírek
2021. 01. 22.
Megkezdődött a kormoránok gyérítése a Dunán

100 madár tervezett kilövésével kezdte meg a kormoránok gyérítését a kezelésében lévő duna-menti horgászvizeken a Komárom-Esztergom megyei Horgászegyesületek Szövetsége, mivel a csapatokban megjelenő madarak rendkívül nagy károkat okoznak a halállomány elfogyasztásával és megsebesítésével.


Benczik Attila, a szőnyi Dolgozók Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy sajnos a legértékesebb halainkat fogyasztják a legszívesebben, mint a kisebb süllők, a védett magyar- és német bucót, de hatalmas mennyiségben zsákmányolják a kisebb pontyokat is.

Az elnök hozzátette, hogy a gyérítés sajnos elengedhetetlen, hiszen a szőnyi szigeteken is nagy kormorán telepek alakultak ki.

A horgászoknak és a velük együttműködő vadászoknak ugyanakkor nem célja kiirtani a kárókatonát, viszont a kártétel miatt szükséges az állomány egyedszámának csökkentése.

- A kormoránt a pihenőhelyén tilos lőni, csak vízen, vagy víz fölött engedélyezett az elejtése, ami nem könnyű, hiszen érzékszerveik roppant kifinomultak. 8-10 egyed kilövése akár egy egész napos feladattá is kinőheti magát. A gyérítéseket a megyei szövetség vadőrei és ellenőrei végzik - tájékoztatott Benczik Attila.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot