Hírek
2021. 02. 02.
Több pénz marad a komáromiaknál!

A koronavírus járvány miatt városunk gazdaságilag különösen nehéz, kihívásokkal teli esztendő előtt áll. Egyelőre még nem látható pontosan, hogy a pandémia, hogyan érinti a városi büdzsét. Erre legkorábban a márciusi adófeltöltéskor adható érdemi válasz. Dr. Molnár Attila polgármester szerint, ez az év nem az új beruházások elindításáról, nem az út, utca és járda felújításokról fog szólni, sokkal inkább arról, hogy a városi bevételekből a komáromi családokat próbálják támogatni!

- Az idei költségvetés elfogadása – igazodva a kormány által elrendelt veszélyhelyzeti jogszabályokhoz – némileg másként történt, mint az „békeidőben” lenni szokott. A társadalmi egyeztetésre természetesen ezúttal is sor került, a technika adta lehetőségekkel élve tárgyaltam az intézmények, az önkormányzati cégek, a legnagyobb civil szervezetek vezetőivel, illetve megküldtem véleményezésre az anyagot a képviselő-testület tagjainak. A 2021-es büdzsét, mindezek figyelembevételével fogadtam el. Megjegyzem a városi költségvetés jórészt csupán az első negyedévre vonatkozó bevételi-kiadási számokat tartalmazza, mivel remélem, hogy után a képviselő-testület a megszokott körülmények között folytathatja a munkát – mondta dr. Molnár Attila polgármester.

- Az idei költségvetést úgy igyekeztünk összeállítani, hogy azzal minél több pénz maradhasson a komáromiaknál. Ez az év nem a beruházásokról, fejlesztésekről fog szólni, hanem a komáromi családok megsegítéséről! Igy Vajda Bence pénzügyi bizottsági elnök úr előzetesen hozzám eljuttatott javaslatai alapján az idei évtől 1.250.000 Ft-os iparűzési adóalapig, minden helyi kisvállalkozót mentesítünk a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Ez az értékhatár a jövőben emelésre kerül. 2021-ben az építmény adók közül, a magánszemélyekre vonatkozó garázs adók elengedésre kerülnek. A kelengyepénzt duplájára, azaz 200 ezer Forintra emeljük! Továbbá bevezetésre kerül a fiatalok első lakáshoz jutásának kedvezményrendszere is, melynek során egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az első lakást vásárló 35 év alatti komáromi fiatalok, melynek jelenlegi összege 250.000 Ft. A támogatást a jövőben szintén emelni kívánjuk! - tette hozzá.

Dr. Molnár Attila polgármester kiemelte, a járványhelyzet miatt több helyütt látni, hogy a városvezetés megszorításokat, adóemeléseket vezet be, miközben saját magának óriási jutalmakat osztogat, de a komáromi nem ilyen.

- Mi az a városvezetés vagyunk, amely nem elvesz, hanem ad! Szerteágazó kedvezményrendszert biztosítunk a komáromi családoknak! A most bevezetésre kerülők mellett olyanokra gondolok, mint a 100.000 Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő támogatás az első házasok részére, a kismamák és a diákok helyi járatokon való utazási költségeinek átvállalása, a térítésmentesen biztosított bölcsődei és óvodai gyermekétkezés, a „Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni!” program, a hétvégi sebészeti ambulancia és a gyermekügyelet finanszírozása, a térítésmentesen igényelhető rotavírus elleni védőoltás (tervezzük a tüdőgyulladás elleni vakcinázás bevezetését is), a 70 éven felüliek szemétszállítási díjának átvállalása, a kedvezményes telekvásárlási lehetőség biztosítása a CSOK-támogatásban részesült családoknak, vagy épp a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben való részvétel.

Ami további bizakodásra ad okot, az SK cégcsoport legnagyobb európai partnere Magyarország lett. Néhány napja a városunkban zöldmezős beruházást végrehajtó dél-koreai társaság bejelentette, hogy legújabb európai üzemét – a komáromi pozitív tapasztalatainak is köszönhetően, szintén Magyarországon, - Iváncsa mellett építi fel.

Ez a bejelentés azt is előrevetíti - ellentétben az interneten keringő téves hírekkel -, hogy a társaság második komáromi gyárának kapacitás-bővítésére is hazánkban, azon belül városunkban, Komáromban kerül sor!

Ennek előkészítése mind a kormányzat, mind az önkormányzat részéről jelenleg is gőzerővel folyik! A hivatalos bejelentés vélhetően a tavasz folyamán fog megtörténni. Ez az újabb komáromi beruházás is sok száz új munkahelyet jelent a helyieknek és a környékbelieknek, valamint további adóbevételhez juttatja városunkat!

Mint, ahogy az SK cégcsoport is jelezte, a vállalat folyamatos magyarországi beruházása, fejlesztése nekünk komáromiaknak is köszönhető, így nemcsak a társaság, de a mi sikerünk is egyben!

- Kedves Komáromiak, a koronavírus járvány nem csupán egészségügyi, de komoly gazdasági és társadalmi kihívások elé állított minket! Ezzel együtt nem tudok elégszer köszönetet mondani a komáromiaknak; fegyelmezettséggel, összetartással, sikerült kezelhető szinten tartanunk a járványt, most pedig a harmadik hullám megakadályozása a cél!

- Kérek mindenkit, tartsuk be továbbra is a szabályokat, és ami a legfontosabb, regisztráljunk a koronavirus.gov.hu oldalon, hogy minél előbb oltáshoz juthassunk, és visszatérhessünk újra a normális életünkhöz! Ahhoz az élethez, mikor nemsokára újra együtt tudunk lenni a városi kulturális rendezvényeken, együtt tudunk szurkolni csapatainknak, vagy épp együtt tudunk mulatni a szőnyi és a koppánymonostori szüreti felvonulásokon! Kedves Komáromiak, a járványból reméljük jóval kevesebb van már, hátra, mint amennyit benne töltöttünk, továbbra is vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, és vigyázzunk városunkra, Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosára, erre a határtalanul jó helyre, Komáromra! - zárta gondolatait dr. Molnár Attila polgármester.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot