Hírek
2021. 03. 11.
Itt a jó idő, kezdődnek a tavaszi munkák

Először is mérjük fel a tél folyamán bekövetkezett veszteségeket, majd tervezzük el, hogy idén mit vetünk, mit ültetünk. Sokan már ebben az időszakban elkezdik a kerti gyepek karbantartását is. Az időjárás enyhülésével megindulhat gyeppótlás és a gyepszellőztetés.

-Fontos, hogy figyelembe vegyük a jellemző éjszakai fagyokat. Fagyérzékeny növényeket még nem ajánlatos kiültetni – hívta fel a figyelmet Juhász Márton, a Komáromi Városgazda Kft. parkfenntartási műszaki vezetője.

A szakember azt is elmondta, hogy a fák gondozását időben el kell kezdeni. Az éjszakai fagyok még meggyötörhetik a megmetszett fákat és bokrokat, de ezeknek a karbantartó metszéseknek akár már januárban nekiláthatunk. A folyamat március végéig jó, ha befejeződik. Amennyiben a fa vagy cserje fagyási károkat szenved el, jól láthatóan megfeketednek a hajtási szárvégek. Ezeket a metszés során mindenképpen javasolt eltávolítani. Április elején elindul a fák virágzási időszaka, ahol már meggondoltan kell eljárni, ha metszeni szeretnénk. A megnyesett növények gyakran nagy mennyiségű vizet veszítenek. Ezek megfelelő sebkezeléssel és folyadékutánpótlással gond nélkül kezelhetők, pótolhatók.A kerti munkák nélkülözhetetlen részét képezi a permetezés. Bizonyos növényi kultúrákban nehéz növényvédelem nélkül értékelhető hozamot elérni. A kórokozók és a kártevők ellen védekezni kell!

-Egy intenzív fagyos időszak, mely akár 2-3 hétig is kitart, radikálisan visszaszorítja a növényi kórokozók számát. Hazánkban az elmúlt időszakban az enyhe téli időjárás miatt sajnos megháromszorozódott a kártevők száma - mondta el a műszaki vezető.

Amennyiben nem szeretnénk permetezni, természetesen léteznek biológiai megoldások is, melyre szintén gazdag irodalmat találunk akár a szakkönyvekben, akár egy-egy erre szakosodott Facebook-csoportban is.

-Nem kőbe vésett szabály, hogy rögtön a kemikáliákhoz kell nyúlnunk. Gyakran halljuk a méhek védelméről szóló felhívásokat. A biológiai védekezés alkalmazása nagyban leszoríthatja a méhek elhullását – jegyezte meg a szakember.

A kártevők mellett a már említett nagy hőmérséklet ingadozás ugyancsak káros a kerti növényvilágra. A korai felmelegedést követő hirtelen lehűlések tönkre teszik a meginduló hajtásokat.

A fagykárok ellen számos praktikát olvashatunk a szakkönyvekben, szaklapokban és az interneten. Ilyen megoldás lehet például, ha a gyümölcsfa alatt kis tüzet rakunk és meleg füsttel óvjuk a hajtásokat, virágokat. De ilyen fortély lehet még a gyökértakarás, illetve, ha a növényt fóliával fedjük be. Ez utóbbi esetben arra kell figyelni, hogy a növény kitakarására mikor kerül sor. Csak akkor takarjuk ki, ha már valóban hosszú távon meleg idő várható és éjszakánként sem megy 0 fok alá a hőmérséklet.

-Legkorábban a káposzta és a salátafélék kiültetése kezdődhet meg. Az elültetendő és elvetendő növények tasakjain minden esetben feltüntetik azt a javasolt időszakot, amikor érdemes elvetni. Ezeket minden esetben vegyük figyelembe - mutatott rá Juhász Márton.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot