Hírek
2021. 03. 12.
Április 30-ig szabad avart és kerti hulladékot égetni!

Sokan olvashattak a közelmúltban arról, hogy az országos jogszabályok változása miatt az idei évtől egységesen is tilos lesz az avarégetés a települések belterületén.A veszélyhelyzetre való tekintettel, azonban annak megszűnéséig mégis megmaradt a települési önkormányzatok azon lehetősége, hogy az avar és kerti hulladékégetésére vonatkozó szabályokat helyi állapítsák meg.
-Komáromban a korábbi rendelet áll fenn, mely szerint 2021. tavaszán is szabad avart és kerti hulladékot égetni – tájékoztatott Havran-Tóth Bernadett, környezetvédelmi referens. Március 16-a és április 30-a között továbbra is mód nyílik a belterületen történő száraz, kizárólag a komposztálásra alkalmas avar és kerti hulladék elégetésére. A napi égetés 9.00 és 18.00 óra közötti időszakban végezhető, maximum 3 órán keresztül tarthat. Vasárnap és ünnepnapokon az égetés tilos.

-Az avarégetéssel szállópor is kerül a levegőbe, mely nagyban hozzájárul a légszennyezéshez. Éppen ezért a legkörnyezetbarátabb zöldhulladék kezelés a komposztálás – mutatott rá a szakember.
A zöldhulladék szállítás a tavalyi évhez hasonlóan történik, melyet az NHSZ Vértes-vidéke Nonprofit Kft. végez majd. Az első gyűjtésre április 19–e és 23-a között kerül sor. Havran-Tóth Bernadett felhívta a komáromiak figyelmét, hogy csak a közszolgáltató emblémájával ellátott zsákokba kihelyezett zöldhulladékot szállítják el. Fontos, hogy az ágak méteres hosszúságra legyenek vágva, és kötegelve kerüljenek kihelyezésre. További információk a zoldkomarom.hu oldalon, a közérdekű információk menüpont alatt érhetők el.

-A környezetvédelmi osztály foglalkozik a fakivágási engedélyek kiadásával is, melyek illetékmentessé váltak – emelte ki a referens. Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy a hulladékgyűjtő edényekre legkésőbb április 6-ig kerüljenek fel a kiküldött a hulladékkezelési díjbefizetést igazoló matricák.
Azok, akik még nem kaptak matricát, vegyék fel a kapcsolatot a közszolgáltatóval.

A vírushelyzet miatt a személyes ügyfélszolgálat március 21-ig szünetel. Jelenleg a 06-34-600-701-es telefonszámon, vagy a ugyfelszolgalat@vvhulladekkezelo.hu e-mail címen nyílik mód az ügyintézésre.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot