Hírek
2021. 03. 26.
Tájékoztatás a 2021-es évre vonatkozó NAV-os ügyekről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 15-től a személyi jövedelemadó bevallási tervezeteket is elérhetővé tette az ügyfélkapun keresztül. Az adózók megtekinthetik, szükség esetén pedig ki is egészíthetik azokat.Komárom-Esztergom megyében több mint 150 ezer adóbevallástervezet készült. Akinek nincs ügyfélkapuja az április 15-ig kérheti, hogy postai úton küldjék meg számára a tervezetet. A kérelmek beékezését követően a NAV legkésőbb április 30-ig kiküldi a személyre szabott adóbevallás tervezetét, melyek május 20-ra végleges SZJA bevallássá válnak.

Doktor Imre Zoltán, a Nemzeti Adó-és vámhivatal Komárom-Esztergom megyei vámigazgatóság adószakmai sajtóreferense több fontos dologra is felhívta a figyelmet.

Elmondta többek közt, hogy vannak olyan súlyos betegségek, melyekre kedvezmények igényelhetők. Ilyen például a súlyos testi fogyatékosság, mely 2020-ban, havi 8.050 Ft engedményt jelentett. Ezt a kedvezményt orvosi igazolás alapján lehet igényelni.

-2019. január 1-től bővült a kedvezményi kör, így már kérhető támogatás endometriózis, prosztata és hererák esetében is. Felvilágosítást a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) találnak az érdeklődők, valamint a 1819-es telefonszámon a munkatársak is szívesen állnak rendelkezésre -tájékozatott Doktor Imre Zoltán.

A kedvezmények visszamenőleg is igényelhetők, amennyiben utólag igazolásra kerül egy korábbi állapot. Ebben az esetben 5 évre visszamenő önellenőrzést lehet benyújtani a NAV-hoz.

2021-től a gépjármű adót is a NAV szedi be. Az első részlet határideje április 15-e. A belföldi gépjárműadó bevételi számlaszáma: 1003200-01079160.

Az adószakmai sajtóreferens kiemelte, hogy nagyon sokan keresik meg a hivatalt amiatt, hogy a gépjárműadóra vonatkozó befizetések díját 1000 Ft-ban határozza meg.

-A magyarázat erre az, hogy 499 Ft-ig lefelé, 500 Ft-tól pedig felfelé kerekít a hivatal. Azt javaslom mindenkinek, hogy azt az összeget fizesse be, ami a csekken szerepel. A NAV célja nem a bírságolás. Ha valaki azt látja, hogy nem az az összeg szerepel a határozatban, bizalommal vegye fel a kapcsolatot a NAV-os ügyintézővel – hívta fel a figyelmet a szakember, aki ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az ügyintéző nevét és telefonos elérhetőségét mindenki megtalálja a mellékelt határozaton.

Minden kétséges esetben az adózó javára születik döntés és a nagyobb összegű határozat visszavonásra kerül.

Amennyiben valakinek az utalási rendszerében még az önkormányzat szerepel és a gépjárműadó az önkormányzat számlájára kerül átutalásra, az összeg túlfizetésként jelentkezik az önkormányzati adószámlán. Ez az összeg természetesen visszaigényelhető, ugyanakkor 2021. április 15-ig szükséges a NAV adószámlájára átutalni.

A magánszemélyek nagy része nem nyilatkozik adója 1%-ának felhasználásáról. Mivel a NAV elkészíti a bevallási tervezetet, sokan nem gondolnak erre a lehetőségre, pedig csak Komárom-Esztergom megyében több, mint 800 civil szervezet várja ezt a felajánlást. Ők az elmúlt évben összességében 200 millió Ft-ban részesültek.

A második 1%-nál már egyszerűbb a helyzet, hiszen az egyházi 1% -ot megjegyzi a NAV rendszere, így, amennyiben az elmúlt évben, ha valaki erről már rendelkezett, idén nem szükséges ezt úja megtennie.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot