Hírek
2021. 03. 26.
Koronavírus idején is vár az erdő – de vannak szabályok!

A járvány kezdete óta, előszeretettel járnak az emberek az erdőkbe. Ez egyáltalán nem tilos, sőt, ajánlott is. Az erdei életközösség szabályainak betartása azonban szükségszerű.- Az erdőlátogatást törvény szabályozza. Az erdőben élő állatok nyugalmának megőrzése érdekében a legfontosabb, hogy akár sporttevékenységet folytatunk, akár sétálni indulunk, mindig a kijelölt erdei és turista utakon haladjunk. Engedélyezett a kutyasétáltatás is, viszont ez csakis pórázon lehetséges. A kijelölt szakaszokon gyalogosan, kerékpáron és lovon engedélyezett a közlekedés, valamint ló által húzott szekéren. Gépjárművel, quaddal, motorkerékpárral tilos az erdőben járni – tájékoztatott Czita János, a Duna-part Vadásztársaság ügyvezető elnöke.

Fokozottan ügyelni kell a tűzgyújtási tilalom szigorú betartására! A városunk térségében elterülő erdőségekben nincsenek tűzgyújtásra kijelölt helyek, mivel ezek az erdők fokozottan tűzveszélyesek. Az elmúlt 30 évben több alkalommal volt példa olyan erdőtüzekre, melyek a Fenyves tábort és az üdülőövezetet is veszélyeztették. A legutóbbi alkalommal 16 hektár erdő vált a lángok martalékává.

Egyre többször merül fel a látogatók részéről az erdei gombák és gyümölcsök gyűjtése. Czita János elmondta, hogy az erdőtörvény ezt a tevékenységet is szabályozza. E szerint mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségben vihet haza a természetadta ínyencségekből. Ugyanez vonatkozik a különféle kreatív eszközökhöz szükséges makk vagy toboz gyűjtésére is. Ezek ugyanis szerves részét képezik az erdei állatok táplálékának.

-Fontos beszélni az éti csiga gyűjtés szabályairól is! Hiszen az valóban igaz, hogy az éti csiga az erdő „mellékterméke”, ugyanakkor kevesen tuják, hogy ez az állatfaj védett. Ugyanez vonatkozik az agancsgyűjtésre is. Ebben az évben Komáromban és környékén külön engedélyt sem adnak ki az agancsgyűjtésre – hangsúlyozta ki a vadásztársaság ügyvezető elnöke.

Ez utóbbinak fő oka, hogy a közelmúltban már megyénkben is megjelent az afrikai sertéspestis, mely a vaddisznó állományt tizedeli. Mivel a vírus nem gyógyítható, az egyetlen mód a visszaszorításra, a vaddisznóállomány csökkentése. Erre a célra a vadászok diagnosztikai kilövéseket alkalmaznak: az elejtett állatokból mintákat vesznek.

A Duna-part Vadásztársaság több, mint 50 vaddisznó diagnosztikai vizsgálatát végezte el az elmúlt egy évben, mindezidáig szerencsére minden teszt negatív eredményt produkált.
A vírusos megbetegedés a házi sertésekre is átterjedhet, fertőzés esetén óriási gazdasági károkat okozhat. Emberre a sertéspestis nem ártalmas, az erdőlátogatókat nem érinti. Az állattartók számára a legfontosabb, hogy a tarott állatok ne érintkezzenek vaddisznókkal.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot