Hírek
2021. 04. 05.
Várják a komáromiak véleményét városunk klímastratégiájával kapcsolatban

A közelmúltban elkészült Komárom klímastratégiájának egyeztetési változata. A projekt érinti a mezőgazdaság, az ipar, a hulladékgazdálkodás és a közlekedés területeit is. A stratégia a 2020-2030-as időszakról szól és egészen 2050-ig tekint előre.A dokumentum foglalkozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, az új változásokhoz való alkalmazkodással és a komáromiak klímatudatos szemléletének erősítésével. Az elmúlt évben több olyan beruházás is befejeződött, melyek magukban hordozzák a klímatudatosság jegyeit.

-Ide sorolhatjuk többek közt a Csillag óvoda, a Feszty Iskola, a Jókai Mór Gimnázium, vagy épp az Aprótalpak Bölcsőde épületét – sorolt fel néhány aktuális fejlesztést Takács József, a Környezetvédelmi és Vállalkozásfejlesztési Bizottság elnöke.

Ezen ingatlanok esetében a nyílászáró cserék, hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés mellett napelemek is beépítésre kerültek, melyeknek köszönhetően csökkent az épületek károsanyag kibocsátása, ugyanakkor nőtt az energiahatékonyságuk.

Városunk két pontján elektromos autók töltéséhez alkalmas töltőállomások is létesültek, megépült a Brigetio Látogatóközpont, a szolgáltatóház, ezen beruházások környezet- és klímavédelmi szempontok alapján valósultak meg.

-A stratégia tartalmaz egy úgynevezett károsanyag kibocsátási leltárt, mely megmutatja, hogy az előttünk álló időszakban honnan, hová kell eljutnunk e téren – tette hozzá Takács József.

Az információs táblákkal ellátott klíma tanösvény szintén a projektnek köszönhetően valósulhatott meg. A hat információs tábla, az adott területeken valóra vált környezetvédelmi beruházásokról ad tájékoztatást.

A Környezetvédelmi és Vállalkozásfejlesztési Bizottság elnöke elmondta azt is, hogy az önkormányzat mellett nagyon sok helyi szervezet és vállalkozó kapcsolódott be a programba.

A tervek szerint a jövőben a klímavédelem vagy környezetvédelem terén dolgozók igyekezetét elismeréssel díjazzák, remélve, hogy ezzel is sokakat ösztönözhetnek a közös munkába való bekapcsolódásra.

A klímavédelem, közös feladatunk és közös érdekünk. Ezért arra kérik a komáromiakat, hogy a www.zoldkomarom.hu oldalra kattintva véleményezzék a tervezetet. Meglátásaikat a zoldkomarom@komarom.hu e-mail címre küldhetik el.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot