Hírek
2021. 04. 29.
Klapka György születésének 200. évfordulójára emlékezünk

A 200 évvel ezelőtt született komáromi tábornok, Klapka Györgyre emlékezve számtalan rendezvénnyel készült Észak- és Dél-Komárom.

Az Interreg SKHU-Kisprojekt Alap program 31.925,45 Eurós költségvetést hagyott jóvá az SKHU/WETA/4.1/220 kódszámú programsorozatra.

Bár a kialakult járványhelyzet miatt sok tervezett alakalom halasztásra került, egyes elemek a korlátozások lassú feloldásának köszönhetően már megvalósulásra kerülhettek. Április 26-27-én városunk óvodáiban Klapka Györgyre emlékeztek a gyerekek, élő láncot alkotva énekelték el a Klapka-indulót.
Az alkalmat kézműves foglalkozás is színesítette, ahol Klapka-logóval ellátott, nemzeti színű zászlókat készítettek az óvónőkkel.A napközbeni foglalkozások során ezeken a napokon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történéseit elevenítették fel a gyerekekkel.

A tervek szerint a következő alkalommal már az iskolák is bekapcsolódnak a projektbe, tematikus játékokkal, kvízekkel, társasjátékokkal.

A nyár folyamán bemutatásra kerül a Klapka című rockmusical, valamint a két városrész fúvós zenekara együtt játssza majd a Klapka-indulót.

A projekt részét képezi az az eszközbeszerzés is, melynek köszönhetően kültéri hangosító berendezések, valamint Klapka 200 logóval ellátott kültéri díszítő elemek és emléktárgyak kerültek megvásárlásra. A felsoroltakon kívül kiadásra került ugyanakkor egy 4 nyelven megjelenő ismeretterjesztő életrajzi kötet is, mintegy 2.500 példányban, mely szintén Klapka nagysága előtt kíván tisztelegni.

A projekt célja, hogy minél több komáromit és ide látogatót megszólítva váljon emlékezetessé a Klapka emlékév, amit a hagyományos jellegű előadásokon kívül számos interaktív program is színesít majd.


Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot