Városunk

KOPPÁNYMONOSTOR

Köszöntő | Történet | Nevezetességek | Természet | Képek | Közösségek | Intézmények | Közérdekű


A Római mérföldkő

Az 1-es főúton haladva mielőtt Komárom felől bekanyarodnánk Koppánymonostorra, a Monostori Erőd mellett, egy Római mérföldkövet pillanthatunk meg az út jobb oldalán. Az 5 méter magas, karcsú mészkő oszlopot a rómaiak állították fel a Duna-menti fő közlekedési útnak a brigetiói légióstábor kapujától mért távolságának a jelzésére. Nyugat felé ez volt az ötödik, 1000 római lépéseként elhelyezett mérföldkő. /1000 római lépés, kb. 1500 méterrel egyenlő./

Római Őrtorony

Komárom koppánymonostori városrészén, elsősorban a kedvező földrajzi lehetőségeknek köszönhetően több őrtorony is épült a római korban.

Nyugatról haladva az első őrtorony a Fenyves út végén, a Kis-Duna melletti magaslaton állt.

A 9,5 x 9,5 m alapterületű, 1 m falvastagságú épület egy 38 m átmérőjű domb közepén helyezkedett el. Bejárata, az itt talált küszöbkő alapján dél felől nyílott, északra a Duna felé pedig nyitott ablaka lehetett, amire a fal mellől kiásott kőpárkány is utal. A tornyot 8 m széles árok vette körül.

A Nepomuki Szent János szobor

1719-ben készült és a szájhagyomány szerint eredetileg a Vág-Duna fahídja mellett állt. Jelenlegi helyére a Koppányvezér úti Napsugár óvoda mellé, Sárkány Ferenc komáromi rendőrkapitány állítatta fel 1901-ben.

A szépen faragott barokk szobor műemlék jellegű.

A neobarokk védőépület nyugati oldalán a második világháborúban elesett koppánymonostori polgárok emléktáblája található, melyet 1992-ben leplezett le a városrész részönkormányzata.

Tornyos villa

A Monostori erőd felépítése /1850-1871/ sem csökkentette az itteni telkek értékét és a 19-20. század fordulóján is folytatódtak a jómódú komáromi családok építkezései. Az akkor felépült villák közül a legszebb, az Aranyember utcában ma is álló ún. tornyos villa, amelyet Tuba János építtetett. A Duna fölötti magaslaton álló, páratlan szépségű, háromszintes épület a második világháború után római katolikus kápolnaként működött, 2005-ben magántulajdonba került.

Szűz Mária Kápolna

Régi vágya teljesült Koppánymonostor római katolikus lakóinak azzal, hogy 2005-ben megépült az új templom. Az erdélyi fatornyos stílusban készült templom több mint 50 férőhelyes, karzattal rendelkezik, lehetőséget biztosítva a majdani orgona beépítésére is. Hitoktatás: minden hétfőn: 2-3. osztályosoknak 11.45 - 12.30

4-5-6. osztályosoknak 12.35 - 13.15
Hitoktató: Pados József apát úr, Koppánymonostor plébánosa
Szentmise: vasárnaponként 11 órától
Elérhetőség: Koppánymonostor, Áprily L.u.8.

Református istentisztelet: minden második vasárnap 15 órától a Dózsa György Művelődési Házban.
Az istentiszteletet tartja: Máté László református esperes

Cím: Koppányvezér út 157.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot