Városunk

KOPPÁNYMONOSTOR

Köszöntő | Történet | Nevezetességek | Természet | Képek | Közösségek | Intézmények | Közérdekű


Koppánymonostor természeti szépségeit alapvetően földrajzi fekvése határozza meg. Északon a Duna és a Kis-Duna a falut teljes hosszában elkíséri. Komáromból érkezve a gazdag lágyszárú növényzettel borított homokpuszta-gyeppel találkozunk. Ez a Monostori Nagyrét, amely az Újszállási Kiserdőhöz és a Kastélykerthez csatlakozik. Innen már látható a Nagyerdő, amely az ácsi szőlők alatt a többszöri tűzvészt túlélt fekete fenyő állománnyal a Duna feletti mélypartokig húzódik, kialakítva ezzel a falu déli és nyugati határait. A Duna-part, a Holtág környéke, a Szent Pál sziget, a Kerek sziget változatos és fajokban rendkívül gazdag növény- és állatvilágával Koppánymonostor legszebb természeti értékeit képviseli. A 600 hektárnyi összefüggő Nagy erdő, Ácsi erdő nyújt élőhelyet a nagyvadnak.

Az itteni fafajokat elsősorban a talajadottságok határozzák meg. A homok jellemzője az akác, mely az összes erdő 36 %-át uralja. Mellette jelentős az erdei és fekete fenyő állomány. Az erdő vadeltartó képessége nem jó, ami összefügg a nyugalom hiányával. Komárom város térségében ez az egyetlen olyan erdőterület, amely közjóléti célokat is szolgál. Amennyiben az erdőt látogató kiránduló az ide vonatkozó szabályokat (gépjármű közlekedési-, tűzgyújtási-, szemetelési-, szürkületi, éjjeli, hajnali látogatási-, illetve zajongási tilalom) betartja a monostori Nagy erdő sűrűn behálózót erdei útjain emlékezetes természetjáró gyalogtúrát, tehet.

Az erdő tájvédelmi körzet oltalom alá tartozik, a 150 éves tölgyfáival, árvalányhaj-, téltemetőt termő területrészeivel, az ősborókásával, a több öreg jelölt fájával együtt (Négyesfenyő). Jellegzetes vadfaj itt a gímszarvas, a vaddisznó és az őz. Néhány éve a Bakonyból pár darab dámszarvas bevándorolt. Apróvadként előfordul a fácán, fogoly a mezei nyúl.

A Posta réten, a szigetben lévő kaszálón és a gyümölcsösben a fűfélék, a vadvirágok és a pillangók ezernyi színben pompáznak. Koppánymonostoron mintegy 150 madárfaj él, nagyrészt a Duna-parton, a Holtág és a Rukken-tó környékén, illetve a Szent Pál szigetben, vagy a Kerek szigetben fészkelnek. Mi is itt találkozhatunk velük. Az erdőben megtalálható kisragadozók közül a vörös róka, a nyest, a nyuszt, a házi- és molnár görény, a menyét. Hangulatos színfoltja Koppánymonostor állatvilágának a mókus és a borz, ami az 1970-es évek mérgezett tojásos dúvadirtásai után hosszú időre szinte teljesen eltűnt a területről, ma újra jelentős számban élnek itt. Koppánymonostor természeti szépségeinek, változatos, gazdag növény- és állatvilágának megismerése sok szép élményt nyújtó, kellemes időtöltést biztosíthat a természetet kedvelő polgárok számára.

Rendezvénynaptár

.

H
K
Sz
Cs
P
Szo
V

Érték és Hagyomány

a városi értéktár kiadvány

Hírlevél feliratkozás

A feliratkozást követően minden nap egy összefoglaló emailt fog kapni a napi hírekről, eseményekről, aktualitásokról.

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot